Helyi idő szerint vasárnap este 22:30-kor egy támadó a Las Vegas Stripen található Mandala Day Casinóból lőtt bele egy szabadtéri koncert közönségébe. Legfrissebb információk szerint a halottak száma ötvenkilencre, a sérülteké ötszázhuszonhétre emelkedett. A támadó öngyilkos lett. Ez a legvéresebb tömeglövöldözés az Egyesült Államokban. Az Iszlám Állam magára vállalta a támadást, erről bővebben itt olvashatnak.

A kaszinóval szemben éppen a Route 91 Harvest nevű zenei fesztivál keretében Jason Aldean koncertjét tartották. A támadó a kaszinó 32. emeletéből lőtt bele a körülbelül 22 ezres tömegbe. Amikor a zenész és a közönség meghallották a lövéseket, előbbi lerohant a színpadról, a kitörő pánikban az emberek egymást taposva menekültek, és próbáltak fedezéket keresni. 

Legalább 59 ember meghalt, és 527 megsérült a támadásban. Joe Lombardo sheriff szerint ez a szám még emelkedhet.

Emberek menekülnek a koncert helyszínéről a lövöldözés után.Forrás: Getty Images/2017 David Becker/David Becker

A rendőrség lezárta a környéket, a lövöldöző pedig öngyilkos lett a kaszinó 32. emeletén lévő szobájában. A támadót a 64 éves, helyi lakos Stephen Paddockként azonosították, szobájában pedig legalább 10 lőfegyvert találtak. 

Joe Lombardo seriff szerint a támadó "magányos farkas" volt, és egyelőre nincs okuk azt hinni, hogy egy katonai vagy egy terrorszervezet tagja lett volna. Vallási nézetei még nem ismertek.

A rendőrség szerint Marilou Danley, akit korábban tettestársként kerestek, elhagyhatta az országot - írja a BBC.

A helyi rendőrség most már úgy gondolja, hogy Danley-nek nem volt köze a támadáshoz - írja a Sky News. A nőt korábban azért gyanúsították, mert együtt élt a férfival egy nyugdíjas közösségben Mesquite-ben, a Clark Countyban, Nevadában. 

Troy Tanner, Mesquite rendőrfőnöke szerint nincs senki a lakásban, nincs mozgás benne. A Las Vegas-i nyomozók házkutatást tartanak. 

Legalább 58 halálos áldozatával és több mint 500 sérültjével a legvéresebb tömeglövöldözés lett Amerikában. 

Az eddigi legsúlyosabb támadás az Egyesült Államokban 2016 júniusában volt egy orlandói éjszakai klubban, amikor egy dzsihádista támadó 49 embert ölt meg, 58-at pedig megsebesített.

Egy szolgálaton kívüli rendőr meghalt a támadásban. A sérültek között további két, szolgálatot teljesítő rendőr van, akiknek állapota stabil.

Egy férfi egy sérült nőt véd a lövöldözés helyszínen.Forrás: AFP/2017 Getty Images/David Becker

Jack Owen countryénekes a színpad mellett állt, amikor elkezdődött a lövöldözés: először azt hitte, a show részéhez tartozó pirotechnikai trükkökről van szó. "Aztán észrevettem, hogy embereket lőnek le, és kitört a káosz. Még egyáltalán nem dolgoztuk fel. Olyan volt, mint egy rossz film."

Teljes a pánik a menekülők között.Forrás: AFP/2017 Getty Images/David Becker

A texasi Didier Perez és barátja éppen egy másik rendezvényről sétált az Excalibur hotel felé, amikor meglátták a síró és egymást ölelő, sokkos állapotban lévő embereket. Azt mondták, egy country koncerten voltak, amikor valaki lövöldözni kezdett. Ekkor láttam meg, hogy véresek.  Azt hitték, hogy van egy másik támadó is, ezért mindenki a hotel felé rohant, az után is, hogy kiderült, csak téves riasztás volt. Nem múlt el a tömeghisztéria."

Jason Aldean egy Instagram-posztban fejezte ki részvétét: 

Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke egy Twitter-üzenetben fejezte ki együttérzését az áldozatok és családtagjaik iránt: 

Sarah Sanders, a Fehér Ház szóvivője elmondta, hogy fokozottan figyelnek az esetre, és segítségüket ajánlják Nevada államnak és a helyi szerveknek.

A kiérkező rendőrség és a közönség tagjai a Las Vegas Stripen.Forrás: Getty Images/2017 Getty Images/David Becker

Sokan éppen felvételt készítettek, amikor elkezdődött a támadás. Volt, aki először azt hitte, tűzijátékot hall a kaszinó felől, amíg rá nem jött, hogy egy gépfegyver lövéseiről van szó. A káoszban a legtöbben a legközelebbi hotelek felé rohantak, vagy autók mögé bújtak a golyózápor elől.

A rendőrség arra kéri a jelenlévőket, hogy az elkészült fotókat és videókat küldjék el nekik a nyomozáshoz. A szomszédos McCarran Nemzetközi Repülőtér forgalmát egy időre leállították, mivel sokan a kifutókra menekültek. Az autóforgalom továbbra is korlátozott, a Las Vegas Stripet és környékét lezárták.