Ülést tartott Gázában a palesztin kormány

Vágólapra másolva!
A Hamász iszlamista szervezettel való megbékélés jegyében ülést tartott Gázában kedden a Rámi Hamdalláh vezette palesztin kormány.
Vágólapra másolva!

Izrael viszont csak akkor hajlandó a valamennyi palesztin szervezetet képviselő kormánnyal tárgyalni, ha a Hamász lefegyverzi fegyveres szárnyát, szakít Iránnal és elismeri Izrael államot - jelentette ki kedden Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő, felsorolva az iszlamista szervezet által eleve teljesítendő feltételeket, amelyeket a Hamász azonnal elutasított.

és helyes irányt adjunk a nemzeti tervnek, amely nem más, mint a palesztin állam megteremtése" - jelentette ki Hamdalláh a palesztin kormány ülésén Gázában. Hamdalláh gázai látogatásának célja a hatáskörök fokozatos átadása a Hamász részéről a Palesztin Hatóságnak.

A Hamász 2007-ben szorította ki a Palesztin Hatóságot

Az Izrael, az Egyesült Államok és az Európai Unió által terrorszervezetnek tekintett Hamász 2007-ben szorította ki erővel a hatalomból a Palesztin Hatóságot a Gázai övezetben, mintegy polgárháborúba keveredve fő vetélytársával, a világi és mérsékelt Fatahhal. Azóta a Fatah csak a másik palesztin területen, a Gázától nem messze fekvő, Izrael által 50 éve megszállt Ciszjordániában kormányoz.

A palesztinok közötti viszályt tekintik az izraeli-palesztin konfliktus egyik fő akadályának

és a kétmillió gázai lakos folyamatos gondjai - háborúk, izraeli és egyiptomi blokád, víz- és áramhiány, munkanélküliség - egyik okának.

2014-ben üléseztek utoljára

Egy technokratákból álló palesztin "egységkormány" utoljára 2014-ben ülésezett Gázában, egy újabb, Izrael és a Hamász, illetve annak szövetségesei között pusztító gázai háborút megelőzően. A

kihirdetett egység 2015-én felbomlott.

A Hamász szeptemberben fogadta el a Palesztin Hatóság visszatérését

A Hamász szeptemberben fogadta el a Palesztin Hatóság visszatérését egyiptomi nyomásra, mégpedig annak hatására, hogy katari szövetségesét elszigetelték, és hogy Mahmúd Abbász palesztin elnök felfüggesztette az Izrael által a Gázai övezetbe szállított áram számláinak kifizetését.

Ezeket az intézkedéseket visszavonják - ígérte Abbász, hozzátéve, hogy erre akkor kerül sor, amikor a palesztin kormány képes lesz valamennyi hatáskörét gyakorolni,

beleértve a biztonságot és egyiptomi és izraeli határátkelők feletti ellenőrzés gyakorlását.

Izrael elutasítja a kárára megvalósítandó mesterséges megbékélést - figyelmeztetett az izraeli kormányfő. "Azokkal, akik ilyen megbékélést akarnak, világosan közöljük:

és szakítsák meg az elpusztításunkra buzdító Iránnal a kapcsolatokat" - mondta Netanjahu.

A palesztinok az egyiptomi közvetítésben reménykednek. Háled Favzi tábornok, az egyiptomi felderítés feje, aki nagy szerepet játszott a palesztin közeledésben, kedden Gázába utazott, ahol közös találkozót tartott Rámi Hamdalláhhal és Iszmail Haníjével, a Hamász vezetőjével. Abdel-Fattah esz-Szíszi egyiptomi elnök támogató üzenetet küldött a palesztinoknak, amelyben közölte: