Egy merénylő, 59 halott, 527 sebesült - ez történt Las Vegasban

Orlando, 2017. október 3. Eric Paddock által 2017. október 2-án közreadott dátummegjelölés nélküli kép fivéréről, Stephenről, akit a hatóságok Las Vegas-i lövöldözés elkövetésével gyanusítanak. A 64 éves Stephen Paddock egy könnyűzenei koncert hallgatósága közül legkevesebb ötvenkilenc embert megölt és csaknem ötszázharmincat megsebesített automata fegyverével a szállodai szobájából, mielőtt magával is végzett. (MTI/AP/Eric Paddock)
Vágólapra másolva!
Las Vegas a szerencsejáték és a szórakoztatóipar városa. 22 ezer ember békésen hallgatta egy countryzenei fesztivál egyik koncertjét, amikor egy közeli szálloda 32. emeleti ablakából gépfegyvertüzet zúdított rájuk egy 64 éves, nyugdíjas könyvelő. Fegyvermániás volt és megrögzött szerencsejátékos, de soha nem kezelték pszichés zavarokkal. Mire a rendőrök rátörték az ajtót, már öngyilkos lett. Az Iszlám Állam rögtön bejelentette, hogy ők állnak az akció mögött, de semmi nyoma nincsen eddig, hogy a merénylő bármilyen kapcsolatba került volna velük.
Vágólapra másolva!

Stephen Paddock könyvelőként dolgozott egész életében, soha nem került összeütközésbe a törvénnyel. 64 évesen magányosan élt egy nyugdíjasok számára épült lakóparkban egy Mesquite nevű kisvárosban, Las Vegastól északkeletre 120 kilométernyire. Gyakran töltötte az idejét Las Vegasban,

szenvedélyes szerencsejátékos volt.

Ez azonban nem döntötte nyomorba, sőt kiderült róla, hogy számottevő vagyona volt. Egyrészt pénz a bankszámláin, másrészt egy komoly fegyvergyűjtemény. A szállodai lakosztályban 16, a házában 19 lőfegyvert találtak a rendőrök, a legkülönbözőbb típusúakat.

Testvére ezt a képet tudta a sajtó rendelkezésére bocsátani Stephen Paddockról, de nem emlékszik rá, hogy mikor készült. Forrás: MTI/AP/Courtesy of Eric Paddock/John Raoux

Stephen Paddocknak Nevadára és Alaszkára érvényes vadászengedélye volt. Több boltban, de legálisan jutott a legkülönbözőbb típusú fegyverekből álló arzenáljához. Nevadában és Alaszkában éppen elég elhagyatott helyet találhatott magának, hogy gyakoroljon különböző fegyvereivel. 2016-ban költözött új otthonába, a környéken lakókkal nem barátkozott,

szomszédjai annyit láttak, hogy keveset volt otthon,

illetve együtt élt egy asszonnyal, aki egyik napról a másikra eltűnt a házból.

A Mandalay Bay Hotel Forrás: MTI/EPA/Eugene Garcia

Eddig tulajdonképpen semmi rendkívüli nincsen, amiből arra lehetne következtetni, hogy mi motiválta a merénylőt. Amerikában több fegyver van magánkézben, mint ahány lakója van az országnak. Bőven akad tehát fegyvergyűjtő, mint ahogy megrögzött szerencsejátékos is.

Stephen Paddock soha nem állt mentális problémák miatt orvosi kezelés alatt.

Kétszer nősült és vált el, gyereke nem született. A rendőrség egy darabig nem találta exélettársát, Marilou Danley-t, de kiderült róla, hogy Japánban tartózkodik. Eric Paddock, a merénylő Floridában élő öccse elmondta a sajtónak, hogy tudott bátyja játékszenvedélyéről, de sem fegyvermániájáról, sem bármiféle kapcsolatáról az iszlámmal nincsenek információi.

Stephen Paddock szeptember 28-án beköltözött a Mandalay Bay nevű szállodába, amely azzal hirdeti magát, hogy trópusi dzsungel hangulat jellemzi, és földszintjén természetesen kaszinó üzemel, mint Las Vegas főutcáján, a The Stripen mindegyik nagy szállodában. Paddock tíz bőrönddel érkezett, ami talán kicsit furcsa egy magányos nyugdíjastól, de Las Vegas arról híres, hogy itt ennél extrémebb viselkedéstől sem lepődnek meg. Ahogy a mondás tartja: „ami Las Vegasban történik, az Las Vegasban is marad”.

A 32. emeleti lakosztály két kitört ablaka, innen tüzelt a merénylő Forrás: MTI/AP/John Locher

Háromnapos szabadtéri countryfesztivál zajlott a Mandalay Bay Hotel közelében, vasárnap este Jason Aldean lépett fel, koncertje a vége felé tartott. Helyi idő szerint 22 óra 8 perckor furcsa hangokat hallott a koncert 22 ezres közönsége. Először tűzijátékra vagy petárdákra gondoltak, de aztán lassan mindenki felfogta a borzalmas valóságot:

egy lövész kiváló pozícióból tüzet nyitott rájuk, és teljesen védtelenek.

Egymást taposva igyekeztek elmenekülni, de a váltott fegyverekkel, kétszobás lakosztálya két ablakából tüzelő Stephen Paddock iszonyatos hatékonysággal valósította meg az őrült mészárlást. Nyilvánvaló, hogy mindent előre eltervezett. Azt is pontosan tudta, hogy sok gépfegyverre lesz szüksége, mert az csak a filmeken van, hogy egyrészt többet lőnek, mint amennyit töltenek, másrészt a folyamatos használattól felforrósodó géppisztoly nem sül be.

A pontos tervezés és a könyörtelen kivitelezés eredménye: 59 halott és 527 sebesült.

Egyelőre nincsen arról információ, hogy ebből hány embert ért lövés és hányan sérültek meg a tömeges pánikban, ahogy a tolongó emberek átgázoltak egymáson.

Az Iszlám Állam magára vállalta a terrorcselekményt, azt állítva, hogy élete utolsó pár hónapjában Paddock iszlám hitre tért és dzsihadista lett. Ez elég valószínűtlenül hangzik, semmilyen jel nem utal rá. Az Iszlám Állam merénylői az utolsó leheletükig küzdenek, viszont mire a rendőrök odaértek Paddock lakosztályához, addigra már öngyilkos lett. Ez inkább olyan típusú elkövetőre utal, mint az egyik leghíresebb eset, amikor 1999-ben Colorado állam Columbine nevű városában két diák iskolájukban rendezett vérengzést (13 halott, 24 sebesült), és meg sem várták a rendőrség ostromát, hanem öngyilkosok lettek. A harmadik típusú elkövető ügyel rá, hogy élve fogják el, és kiélvezhesse a média figyelmét: ilyen volt 2011-ben Norvégiában Anders Breivik, aki egy ifjúsági táborban 69 embert lőtt agyon.

Stephen Paddockkal kapcsolatban egy információ van még, amely esetleg magyarázatot adhat tettére. Apjával nem volt igazi kapcsolatban, mert még csak hároméves volt, amikor Benjamin Paddock kirabolt egy bankot, és börtönbe került. Nyolc évvel később megszökött, és három évig sikeresen rejtőzködött, majd Las Vegasban fogták el.

Stephen Paddock apjáról a börtönorvos megállapította, hogy pszichés zavarokkal küzd: erőszakra és öngyilkosságra hajlamos, illetve szerencsejáték-függő.

Lehet, hogy örökölt hajlamai törtek elő a merénylőből idős korában. Egyelőre tisztázatlan az ügyben Marilou Danley szerepe, de nem valószínű, hogy rajta keresztül az iszlám szál belekerülhet ebbe a történetbe.

A vérengzés helyszíne Forrás: MTI/AP/Marcio Jose Sanchez

A Las Vegas-i merénylet az Egyesült Államok történetében a legtöbb áldozatot követelő magányos tettes által elkövetett ámokfutás. Tavaly júniusban Floridában, egy orlandói meleg bárban nyitott tüzet a saját nemi orientációját elfogadni képtelen, ezért a szélsőséges iszlámhoz csatlakozó terrorista: 49 embert megölt, és 58-at megsebesített.

Minden hasonló eset után fellángol a vita az USA-ban, hogy jobban korlátozni kellene a fegyvertartást. A Harvard Egyetem egyik kutatója, David Hemenway adatai szerint naponta 92 ember halálát okozza lőfegyver, és tizennégyszer gyakrabban halnak meg gyerekek lőfegyvertől, mint más fejlett országokban.

A fegyver birtoklásának jogát az alkotmány második kiegészítése rögzíti, ezért nehéz lenne változtatni rajta.

Az Egyesült Államok 1789-es keltezésű alkotmányán két évvel később változtattak tíz pontban, és azóta több mint kétszázhúsz év alatt, csak tizenhétszer nyúltak bele az alaptörvénybe. Egyelőre valószínűtlen, hogy az amerikai elnök a második kiegészítés megváltoztatásának nekirugaszkodna. Donald Trump a történtek után hosszú, több bibliai idézetet tartalmazó, megindító beszédben fejezte ki részvétét, és közös imádkozásra szólította fel Amerika minden polgárát.