Szakértő: A spanyolok és a katalánok is megfontolják a következő lépést

katalán népszavazás
A man (C) carries a ballot-box in a plastic bag into a polling station in Barcelona, on October 1, 2017, on the day of a referendum on independence for Catalonia banned by Madrid. More than 5.3 million Catalans are called today to vote in a referendum on independence, surrounded by uncertainty over the intention of Spanish institutions to prevent this plebiscite banned by justice. / AFP PHOTO / PIERRE-PHILIPPE MARCOU
Vágólapra másolva!
A katalán és a spanyol fél egyaránt kivár a népszavazást követő lépések, katalán részről a függetlenség kikiáltása, spanyol részről pedig az autonómia megvonása tekintetében – jelentette ki Faluba Kálmán Spanyolország-szakértő kedden az M1 aktuális csatorna műsorában.
Vágólapra másolva!

Katalóniában törvény írja ugyan elő, hogy a népszavazás után az igenek győzelme esetén 48 órán belül ki kell kiáltani a független köztársaságot, ám ez eddig nem történt meg.

Egy férfi szavazólapokat visz az egyik barcelonai szavazóhelyre 2017. október 1-jén. Forrás: AFP/Pierre-Philippe Marcou

A törvény szerint a 48 órát a hivatalos eredmények kihirdetésétől kell számolni. Az eredmények ugyanis kétségesek lehetnek, mert Madrid a referendum előtt lebénította a katalán választási informatikai központot.

Mivel bárki bárhol szavazhatott, annak is fennáll a lehetősége, hogy egy ember több szavazatot adott le, vagyis a szavazás "nem normális" körülmények között zajlott, ezért a katalánok is ódzkodnak az elhamarkodott lépésektől.

Felmerült, hogy egy harmadik ország közvetítsen a felek között, ám ezt Madrid valószínűleg nem tudná elfogadni. Egyelőre nem látható a kiút.

Spanyolország 17 autonóm közössége eltérő jogokkal rendelkezik. A baszkok esetében is időről időre felmerül a függetlenedés kérdése, ám a jelenlegi baszk politika éppen nem függetlenségpárti.