A lengyelországi abortusztörvény esetleges szigorítása ellen tiltakozó tavalyi kormányellenes menetek nem spontán módon szerveződtek, kezdeményezőik mintegy 72 millió forintnak megfelelő összeget kaptak külföldről, mindenekelőtt a Soros György amerikai milliárdos támogatta alapítványoktól - jelentette a lengyel sajtó.

A Rzeczpospolita című független jobbközép, valamint a Gazeta Polska Codziennie című konzervatív lengyel napilapok az Ordo Iuris Intézet (Instytut Ordo Iuris) nevű életvédő jogászalapítványnak a napokban közzétett jelentésére hivatkozva beszámoltak arról, hogy a lengyelországi feminista szervezetek mintegy 1 millió zlotyt (72 millió forint) kaptak tavaly külföldi alapítványoktól.

Soroséktól jött a pénz

A támogatás döntő része a Global Fund for Women (Nemzetközi Alap a Nőkért, GFW) nevű nőjogi szervezettől érkezett - írja mindkét napilap. A Gazeta Polska Codziennie Soros Nyitott Társadalom Alapítványa „partnereként és támogatottjaként” jellemzi ezt a szervezetet. A kisebb összegekre kiírt pályázatok révén érkezett külföldi támogatások 90 százalékát a varsói székhelyű Nőkért és Családtervezésért Egyesület (Federacja na rzecz Kobiet i Planowania Rodziny, Federa) kapta meg.A GWF például 12 ezer dollárt (mintegy 3,2 millió forint) utalt át a Federának, a pályázati kiírás „az abortusztilalmat célzó törvénytervezet megállítására” szólt. A Rzeczpospolita szerint az egyesület a támogatásnak köszönhetően „hatékony médiakampányt indított”, és többek között ennek hatására szerveződtek 2016. október 3-án tömeges felvonulások az abortusztörvény szigorítása ellen.

Soros György a lengyel kormány elleni tüntetőket is nagyvonalúan támogattaForrás: AFP/SOOC/Alexandros Michailidis

Nem szigorítottak

A „fekete hétfő” elnevezésű, az interneten és kereskedelmi tévékben is meghirdetett tiltakozásokhoz számos ellenzéki politikus is csatlakozott. Bár a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) nem támogatta egyértelműen a civil kezdeményezés keretében benyújtott tervezetet, a párt támogatottsága abban az időben átmenetileg enyhén csökkent. Az abortusztörvény szigorítását célzó törvényjavaslatot a PiS-többségű lengyel szejm végül tavaly októberben elutasította.