Megvonták a brüsszeli nagymecset imámjának tartózkodási engedélyét a belga hatóságok, mondván, hogy a szaúdi hitszónok radikális nézeteket vall, amelyek veszélyesek a társadalomra és a nemzetbiztonságra – közölte kedden Theo Francken menekültügyi és migrációs államtitkár.

"Világos jelei voltak annak, hogy az imám szalafista, nagyon radikális, rendkívül konzervatív, és veszélyes a társadalmunkra" – jelentette ki Francken menekültügyi és migrációs államtitkár a Le Soir című belga napilap cikke szerint.

Az államtitkár újságírói kérdésre válaszolva elismerte, megvan a kockázata annak, hogy a lépés nyomán nőni fog a feszültség Szaúd-Arábia és Belgium között, de a szélsőségesség elleni fellépés elsődleges fontosságú az ország számára.

Leszögezte ugyanakkor, hogy a probléma nem az iszlám vallás, hanem annak a radikális, szalafista változata, így Belgium fokozni fogja a mecsetek pénzügyi ellenőrzését.

A több mint harminc ember életét követelő, tavaly márciusi brüsszeli terrortámadások után számos olyan cikk látott napvilágot, amelyek szerint a radikalizálódás részben annak számlájára írható, hogy az 1960-as évek végétől kezdve jellemzően szaúdi hitszónokok irányították az iszlám hitéletet Belgiumban. Ők merev, dogmatikus tanaikkal muszlimok generációinak a gondolkodását határozták meg.