Újabb 112 ember ellen adtak ki elfogatóparancsot Törökországban

Törökország puccs Gülen Erdogan
A handout picture released by Zaman Daily shows exiled Turkish Muslim preacher Fethullah Gulen at his residence on September 24, 2013 in Saylorsburg, Pennsylvania. Gulen, the exiled Muslim cleric at the heart of a bitter feud with Turkish Prime Minister Recep Tayyip Erdogan, denied on January 27, 2014 allegations that he was behind a vast graft scandal roiling the government. AFP PHOTO/ZAMAN DAILY/SELAHATTIN SEVI == RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/ZAMAN DAILY/SELAHATTIN SEVI" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE == / AFP PHOTO / ZAMAN DAILY / SELAHATTIN SEVI
Vágólapra másolva!
Újabb 112 önkormányzati dolgozó ellen adtak ki elfogatóparancsot kedden Törökországban azzal a gyanúval, hogy kapcsolatban álltak a tavalyi katonai puccskísérletért felelőssé tett hálózattal – jelentette az Anadolu török állami hírügynökség.
Vágólapra másolva!

Ankara az 1999 óta Amerikában élő Fethullah Gülen muzulmán hitszónok terrorszervezetnek nyilvánított nemzetközi mozgalmát vádolja a tavalyi incidensért. Gülen tagadja, hogy bármi köze lett volna a történtekhez.

A beszámoló alapján a razziának Isztambul a központja, de a rendőrségi fellépés országszerte még további 7 tartományra kiterjed, Bursára, Düzcére, Kocaelire, Nigdére, Sakaryára, Sanliurfára és Rizére.
Az érintetteket azzal gyanúsítják, hogy a Gülen-hálózat tagjaiként felhasználói annak a ByLock titkosított üzenetküldő programnak, amelyen keresztül a török vezetés szerint a tavalyi puccskísérletet is szervezték. Egy részük még a munkahelyén dolgozott, egy részüket azonban már korábban elbocsátották állásából a kormányzati tisztogatások keretében.

Fethullah Gülen Forrás: AFP/Selahattin Sevi

Kedden eddig 35 embert állítottak elő, de a rajtaütések és a házkutatások folytatódnak.

A Dogan török hírügynökség ezzel egy időben arról számolt be, hogy szintén gülenizmus gyanújával elfogatóparancsot adtak ki az oktatási minisztérium 21, valamint az ifjúsági és sportügyi tárca 126 alkalmazottja ellen is. Öt ember kivételével mindegyiküket már előzőleg menesztették munkaköréből.

Ankara azt állítja, hogy a gülenisták céltudatosan, hosszú évek alatt szivárogtak be az államigazgatásba.

Törökországban egy év alatt 111 ezer állami alkalmazottat menesztettek, illetve 38 ezret felfüggesztettek állásából. 134 ezer embert őrizetbe vettek, 50 ezret pedig előzetes letartóztatásba is helyeztek a hadsereg, a rendőrség, az igazságszolgáltatás, az oktatás, a sajtó és más szektorok soraiból azzal a gyanúval, hogy közük lehet a gülenista mozgalomhoz és a hatalomátvételi kísérlethez. A megtorlás nem közvetlenül csak a puccsistákat sújtja, hanem Gülen feltételezett támogatóit is.

Törökországban csaknem 14 hónapja rendkívüli állapot van érvényben.

Az Európai Unió számos vezető politikusa úgy véli, hogy Recep Tayyip

Erdogan török államfő válasza a hatalomátvételi kísérletre túlzó, az elnök hatalmának központosítására használja fel a történteket, és ezáltal egyre inkább távolodik az európai értékektől.