Szicíliai polgármester: dzsihadisták vannak a migránsok között

Vágólapra másolva!
Pozzalo polgármestere szerint nemcsak elkeseredett emberek érkeznek az Olaszországba, hanem dzsihadisták is. A polgármester azt szeretné, ha fokozottabban ellenőriznék a migránsokat.
Vágólapra másolva!

Roberto Ammatuna azt mondta, a most érkező migránsok különböznek a korábbiaktól, mivel már nem "elkeseredett menekülőknek" látszanak, hanem "kétes személyeknek". Hozzátette, hogy az utóbbi időben

Szicília partjaira dzsihadisták is érkeznek.

"A Tunéziából induló migráció aggodalmat kelt a dzsihadista sejtekhez tartozó személyek esetleges jelenléte miatt" - jelentette ki.

A helyzet annyira veszélyessé vált, hogy Marco Minniti

belügyminiszternek írt levelet

segítséget kérve.

Főleg a tunéziai migránsokkal van baj

Pozzalóban 2016 januárjától működik a dél-olaszországi regisztrációs központok egyike, amelyet a korábbi migránstáborból alakítottak ki. Itt naponta több száz személyt azonosítanak különbséget téve a menedékkérelemre jogosultak és a gazdasági, tehát illegális bevándorlók között.

Roberto Ammatuna hozzátette, hogy a város mindig befogadó volt, soha nem volt érezhető rasszizmus, de a helyzet megváltozott, és

"jobb félni mint megijedni".

Példaként említette, hogy kedden 140 fős tunéziai csoport érkezett, és közülük tízen kiszöktek a táborból. Később a rendőrök elfogták őket és visszakísérték a táborba. "Az eset veszélyérzetet és aggodalmat keltett Pozzallo lakosai között (...) a befogadás fontos, de a biztonság is" - jelentette ki a polgármester.

Lopnak, turistákat zaklatnak

Az olaszországi partokra Líbiából érkező migráció júliustól jelentősen csökkent.

Tunézia irányából viszont felerősödött.

Szeptember közepén Salvatore Martello Lampedusa polgármestere sürgette a befogadó központ minél előbbi bezárását mert a többségében tunéziai férfiak részegeskednek, lopnak, lakosokat és turistákat zaklatnak.

Év eleje óta valamivel több mint 106 ezer migráns érkezett Olaszországba, a tavalyi év ugyanezen időszakában érkezett majdnem 134 ezerhez képest - közölte szerdán a római belügyminisztérium.