Betegek százait látják el naponta Aleppóban

2017.10.04. 07:20

Orosz katonaorvosok új kórházat rendeztek be a szíriai rezsim által tavaly decemberben elfoglalt Aleppóban, az intézményben naponta több mint száz beteget látnak el – közölte kedden újságírókkal Dmitrij Aszesszorov, az orvosi kontingens vezetője.

Az orosz védelmi minisztérium orvosi alakulata azért érkezett Szíriába, hogy segítséget nyújtson a fegyveres konfliktus miatt szenvedő helyieknek. A szakorvosokhoz naponta több mint száz beteg jön kivizsgálásra, főleg lőtt sebekkel és srapnel által okozott sérülésekkel.

Aszesszorov elmondta, hogy mobil röntgenkészüléket és hét tonna gyógyszert is vittek magukkal. Erre azért volt szükség, mert a nemzetközi szankciók miatt Szíriában nincs megfelelő minőségű gyógyszer. A szakorvosok között vannak szemorvosok, de akad fül-orr-gégész, neurológus, idegsebész, belgyógyász és aneszteziológus is. Szíriai kollégáik kérésére az idegsebészt és az altatóorvost átvezényelték az aleppói egyetemi kórházba.

Katasztrofális a hiány sebészekből. Számos szakorvos elhagyta az országot vagy az ágyúzások következtében vesztette életét. Kénytelenek vagyunk éjjel-nappal dolgozni.

Aleppó szinte minden kórháza bezárt a harctevékenységek következtében. Miután azonban 2016 decemberében a kormányerők kiűzték a felkelőket, lassan kezdtek visszatérni a civilek is, akik közül sokan évek óta nem láttak orvost – mondta Magran Abbász, az egyetemi kórház egyik orvosa.