Az iraki kormányerők visszafoglalták az Iszlám Állam csütörtökön az észak-iraki Havídzsát és a vele szomszédos területet - közölte a hadsereg.

A Bagdadtól 240 kilométerre északra, a szíriai határ közelében, Kirkuk kormányzóságban található város egyike azon néhány területnek, amelyet az Iszlám Állam még ellenőrzése alatt tartott.

Az iraki hadsereg szeptember 21-én indított hadműveletet a város visszavételére, ahol az ENSZ adatai szerint mintegy 78 ezer ember került a dzsihadisták csapdájába.

A támadást az Egyesült Államok által támogatott iraki kormánycsapatok, valamint az iráni kiképzésben részesült, többségében síita milíciákat tömörítő Hasd es-Saabi (Népi Mozgósítási Erők) csoportok hajtották végre.

Addelamír Jarallah tábornok, a várost ostromló csapatok parancsnoka közleményében arról számolt be, hogy a hadsereg kilencedik páncélozott hadosztálya, a szövetségi rendőrség, a készenléti hadosztály, valamint a Népi Mozgósítási Erők szabadították fel Havídzsát.

Fogynak a területeik

A város elfoglalásával elesett a szélsőségesek utolsó bástyája Észak-Irakban. Az Iszlám Állam ellenőrzése alatt csupán egy sáv maradt Irak nyugati határa mentén, benne al-Káim határvárossal és a körülette fekvő régióval. A dzsihadista erők felügyelik még a határ átellenes, szíriai oldalát is.

Ennek ellenére egyre zsugorodik az uralmuk alatt álló terület, mert egyik oldalról az amerikai támogatású iraki kormányerők, a kurdok vezette koalíció, szorongatja, míg a másikról a szíriai kormánycsapatok, az őket támogató iráni síita milíciák, valamint Oroszország.

Bagdadi mégis él?

Az Iszlám Állam kalifátusa gyakorlatilag idén júliusban omlott össze, amikor az amerikai támogatású iraki erők kilenc hónapos küzdelem után elfoglalták Moszult, az Iszlám Állam "fővárosát".

A múlt héten az Iszlám Állam vezetőjétől, Abu Bakr al-Bagdaditól származó hangfelvételt tettek fel a világhálóra. Korábban számos értesülés arról számolt be, hogy a dzsihadisták kalifátusát 2014-ben kikiáltó Bagdadi meghalt.

Legutóbbi üzenetében azonban jelezte, hogy él, egyben a veszteségek ellenére harcra szólította fel híveit.