A seriff szerint valaki segíthette a Las Vegas-i tömeggyilkost

2017.10.05. 23:13

A Las Vegas-i tömegmészárlás elkövetője évtizedeken keresztül kettős életet élt - mondta csütörtöki nyilatkozatában Joe Lombardo Clark megyei seriff.

Sajtótájékoztatóján a tisztségviselő elmondta: a 64 éves elkövető, Stephen Paddock évtizedeken keresztül fegyvereket és lőszereket vásárolt, és bár környezetében zárkózott embernek ismerték, kettős életet élt, senki nem sejtette, hogy titokban titkos szenvedélyének élt, emberélet kioltására alkalmas eszközöket gyűjtött. Életének nagy részét valószínűleg soha nem ismerjük és értjük meg teljesen- fogalmazott Joe Lombardo seriff.

Stephen PaddockForrás: MTI/AP/Courtesy of Eric Paddock/John Raoux

Lehetett egy társa is

Joe Lombardo szerint nehezen hihető, hogy a fegyverarzenált, lőszereket és robbanóanyagokat Paddock egyedül vásárolta volna. A seriff hozzátette: elképzelhető, hogy valaki segített neki. Különböző hírportálokon és blogokban megjelent találgatások szerint Stephen Paddock nem az egyedüli elkövetője volt a tömegmészárlásnak. Az ezt felvetők szerint ugyanis a 64 éves férfi részben fizikailag sem volt olyan állapotban, hogy automata fegyvert használjon, részben pedig a megfelelő előképzettséggel sem rendelkezett az automata fegyverek használatához.

Lombardo seriff „zavartnak” nevezte Stephen Paddockot, de nem reagált arra a felvetésre, hogy Paddock gyógyszerek hatása alatt állt volna. A Las Vegas Review-Journal című lap ugyanis szerdán a nevadai gyógyszerellenőrző hivatal nyilvántartására hivatkozva azt közölte: a férfi júniusban nagy adag diazepam - közismertebb nevén Valium - tablettát vásárolt. A gyógyszert depresszió ellen írják fel az orvosok, és csakis receptre kapható. A gyógyszert felíró Dr. Steven Winkler elzárkózott attól, hogy nyilvánosan kommentálja az információt.

Las Vegas, Mandalay Bay Hotel és Kaszninó, 2017. október 2.Forrás: MTI/EPA/Eugene Garcia

Levelet hagyott hátra a szállodai szobájában

A rendőrség megerősítette, hogy Paddock levelet hagyott hátra a szállodai szobájában, azonban - mint Lombardo seriff fogalmazott - ebben nem esett szó öngyilkosságról. A levél tartalmáról a seriff nem kívánt nyilatkozni. Megjegyezte: annak ellenére, hogy láthatóan részletesen eltervezte a tömegmészárlást, az elkövető nagyon kevés nyomot hagyott maga után. Nem ismertek politikai állásfoglalásai, nem szerepelt a közösségi média egyetlen platformján sem.Még nem sikerült megértenünk, hogy mi lehetett az, ami ezt az embert ilyen erőszakra sarkallta - fogalmazott Lombardo.

A Las Vegas-i Mandalay Bay luxuszálloda egyik lakosztályának betört ablakaForrás: MTI/AP/Chris Carlson

Chicagóban és Bostonban is merényletet tervezhetett

A USA Today című lap rendőrségi forrásokra hivatkozva csütörtökön azt írta: Stephen Paddock még augusztusban Chicagóban is szállodai szobát vett ki, ráadásul egy olyan szállodában, amely egy zenei fesztivál helyszíne mellett volt. Egyelőre nem derült ki, hogy igénybe is vette-e a szállodát. A sajtójelentés szerint elképzelhető, hogy a nevadai férfi merényletet tervezett Chicagóban. Az NBC televízió értesülései szerint Paddock Bostonban is szállodát keresett.

A chicagói és a bostoni rendőrség szóvivői jelezték: ismerik a sajtójelentéseket, és folyik a nyomozás.

Forrás: AFP/2017 Getty Images/David Becker

A Paddock által vasárnap éjjel - egy countryfesztiválon - elkövetett tömegmészárlásnak 59 halálos áldozata és több mint 500 sebesültje volt. Csütörtökig 317 sebesült hagyhatta el a kórházat, ám 50 áldozat állapota változatlanul válságos, életveszélyes.