A drogbáró, aki a börtönben is királyként élt

Horizontal
(F1LES) Handout released by the Attorney General of Mexico (PGR)'s office of the mugshot of Mexican drug trafficker Joaquin Guzman Loera, aka "el Chapo Guzman", published on the PGR website on February 22, 2014. Mexican authorities have recaptured fugitive drug kingpin Joaquin "El Chapo" Guzman, six months after his prison break, President Enrique Pena Nieto said on January 8, 2016. AFP PHOTO/PGR --- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / PGR" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS / AFP / PGR / - / AFP / PGR / HO
Vágólapra másolva!
A Sinaloa kartell vezetője, El Chapo jelenleg börtönben ül, ahol az őrület határán van. Karrierje során háromszor házasodott, kilenc gyereke van és kétszer tudott megszökni a börtönből. Nagy szegénységből indult, de drognak köszönhetően milliárdos lett.
Vágólapra másolva!

Joaquín Archivaldo Guzmán Loera a mexikói Sinaloa kartell vezetője. Az El Chapo becenevet alacsony termete miatt kapta.

A Forbes magazin 2009-ben a 41. legbefolyásosabb embernek választotta a világon, megelőzte többek között a francia elnököt.

Közben az USA-ban minden körözési listát vezetett, 2011-ben ő volt a 10. leggazdagabb ember Mexikóban, nagyjából 1 milliárd dolláros vagyonával.

Forrás: AFP/Ho

Szegény családban született a Sinaloa tartományban lévő Badiraguatoban, 1957-ben. Az apja hivatalosan szarvasmarhát tenyésztett, de sokkal valószínűbb hogy gomeroként dolgozott, vagyis mákot termesztett. El Chapónak két húga és négy öccse volt, három idősebb testvére fiatalon meghalt.

A legközelebbi iskola is 60 kilométerre volt, ezért a neki, és a vele egyidőseket utazó tanárok tanították, ami elég nehéz, főleg ha a gyerekek már dolgoznak.

El Chapo eleinte narancsot árult, később apjának segített, és vele járt árulni a piacra. Az apja gyorsan elköltötte a megkeresett pénzt, a családját pedig verte.

Guzmán 15 éves volt, amikor apja elzavarta otthonról.

A nagyapjához költözött és pár barátjával elkezdtek marihuánát termeszteni.

1977-ben elvette első feleségét, akitől három gyereke született. Közben a nagybátyja hatására belépett a Guadalajara kartellbe. A 80-as években már a második házasságát kötötte, ebből négy gyereke született.

A Miguel Ángel Félix Gallardo, vagyis El Padrino által vezetett Guadalajara kartell volt a 80-as évek legnagyobb bűnszervezete Mexikóban.

Guzmán jó katona volt, gyorsan tekintélyt szerzett magának pár késve szállító csempész meggyilkolásával és a vetélytársak eltüntetésével.

Forrás: AFP/Str

Később El Padrino sofőrje lett, utána már ő felügyelte a Kolumbiából érkező szállítmányok útját az USA-ba.

Eleinte Mexikó csak másodlagos útvonal volt a kolumbiai kartelleknek, de amikor az amerikaiak rászálltak a híres Medellin és Cali kartellekre, a hírhedt Pablo Escobar helyét El Padrino vette át.

1984-ben egy DEA ügynök beépült a mexikói kartellbe, az árulás eredményeként a mexikói hadsereg megsemmisítette a kartell egyik marihuána-ültetvényét. Ezt 85-ben bosszulta meg a Guadalajara, megölték az áruló ügynököt. Ezután az amerikai és a mexikói hatóságok közösen fogták el a kartell vezetőjét, El Padrinót.

A kartell alvezérei könnyen elosztották egymás között a piacot, Guzmán néhány társával a Sinaloa és a csendes-óceáni partvidéket szerezte meg Sinaloa kartell néven.

Az amerikaiak 87-ben kezdtek rá odafigyelni, mert több védett tanú is ellene vallott. A kábítószert már nem a megszokott módon, repülőn csempészte, hanem

alagutakat ástak a határ alatt, ott juttatták át a drogot.

Közben a kartellek háborúzni kezdtek egymással, amik gyakran véres leszámolásba torkolltak. Az egyik esetben bérgyilkost küldtek Guzmán megölésére, de a gyilkos hibázott és egy bíborost végzett ki El Chapo helyett, aki ott volt a helyszínen, de az autója nem volt annyira feltűnő, mint a bíborosé. Ezek után a mexikói rendőrség hajtóvadászatot indított a kartell vezérei ellen, a fotóikat közzétették, és 5 millió dolláros vérdíjat tűztek ki a fejükre. Guzmán hiába menekült el még időben Guatemalába, és hiába volt rengeteg pénze, az ottani hadsereg 1993-ban egy szállodában elkapta, és gyorsan kiadta Mexikónak.

Guzmánt 20 év és 6 hónap börtönre ítélték el Mexikóban fegyvertartás, kábítószer-kereskedelem és a bíboros megölése miatt.

Pedig a bíborost éppen helyette ölték meg, véletlenül.

Amíg ő börtönben ült, a testvére vette át a banda vezetését.

A börtönben úgy élt, mint egy király, megvesztegette az őröket, a szeretőit fogadta, és testőre is volt.

Forrás: AFP/RONALDO SCHEMIDT/Ronaldo Schemidt

Amikor az USA kérvényezte a kiadatását, pánikba esett, hiszen tudta, hogy ott nem tudna magának olyan körülményeket teremteni a börtönben, mint Mexikóban, ezért megszervezte a szökését. Az egyik börtönőr kinyitotta a cellája elektronikus ajtaját 2001 januárjában. Közben a börtön karbantartója egy szennyesekkel teli konténert tolt el a cella előtt, ebbe ugrott bele Guzmán. A karbantartó azt a konténert is betolta egy kocsiba, ami utána kihajtott a börtönből. Később Guzmán egy benzinkúton szállt le a kocsiról, és gyorsan eltűnt.

A vizsgálatok során kiderült, hogy 78 ember volt benne a szökésben, főleg börtönőrök és rabok. Guzmán a helyi rendőrséget is megkente, csak egy nap múlva kezdték el keresni.

A szökés megközelítőleg két millió dollárjába került Guzmánnak, de ez neki aprópénz volt.

A rendőrök látszólag mindent megtettek, hogy elkapják El Chapót, de valahogy mindig egérutat tudott nyerni. Például egyszer, amikor a rendőrök egy megerősített ajtó betörésével voltak elfoglalva, addig ő simán kiosont a rejtekhelyéről egy alagúton keresztül. Pletykák szerint 2005- ben egy Culiacan városbeli népszerű étterembe ment be 15 fős, AK- 47-sekkel felszerelt őrségével. Guzmán minden vendéggel kezet fogott, közben az őrsége mindenkitől elvette a mobiltelefonját, amit a távozásnál visszakaptak.

Mindenkinek Guzmán állta a számláját.

2007-ben feleségül vette az egyik helyettese szépségkirálynő lányát, Emma Coronel Aispurót, akitől két lánya született. Így már összesen kilenc gyereke volt.

A kartell embereit közben sorra fogták el 2014-ben, Guzmán jobbkezét akkor kapták le, amikor belépett az USA-ba, a legjobb bérgyilkosát pedig amikor az amszterdami reptérre ért. Végül őt is elfogták a sinaloai Mazatlán városában, egy tengerparti apartmanban, ahol a feleségével és két lányával élt, meglepően szerény körülmények között. Most már nem tudott luxusban élni a börtönben, minden szabályt betartottak,

nem volt más a szobájában csak egy ágy, zuhanyzó és WC.

A keményebb őrzés ellenére Guzmán 2015 júliusában ismét megszökött. Egy alagutat ástak a kartell emberei a zuhanyzója alá. Az amerikaiak már egy éve tudták, hogy El Chapo szökést tervez, figyelmeztették is a mexikói kollégákat de hiába.

Az alagutat egy évig ásták az Altipno börtön alá, ami másfél kilométer hosszú volt és végig ki volt világítva, még síneket is fektettek az aljára, amire egy átalakított motort tettek, ezzel tudott könnyedén, kényelmesen kihajtani a kartell vezetője az alagútból.

A szökés közben két helyen megsérült Guzman, a lábán és az arcán.

Forrás: NurPhoto/Pedro Mera/Xinhua/Photoshot/NurPhoto/Pedro Mera

Egészen 2016 januárjáig tudott bujkálni a hatóságok elől, akkor megint elkapták. Mivel a mexikói rendőrség nem akart megint úgy leégni, mint a kartell vezér előző szökésénél, ezért egy olyan cellában tartják fogva, amelynek nincsen ablaka, folyamatosan ég a lámpa, és négy óránként ellenőrzik, hogy ott van-e még. A pletykák szerint El Chapo kezd megőrülni a börtönben, már azt sem tudja mikor van nappal és mikor éjszaka. Felesége, a volt szépségkirálynő panaszt tett a mexikói emberjogi bizottságnál, mert szerinte a férje így meg fog őrülni,

valamint nehezményezte azt is, hogy heti egyszeri privát látogatás idejét a felére csökkentették, így már nemi életet sem élhetnek nyugodtan.

Ez azonban a mexikói hatóságokat nem hatotta meg.