Amerika 1000 katonát kér a NATO-tól Afganisztánba

2017.10.05. 16:30

Körülbelül ezerfős afganisztáni csapatnövelésre kérte az Egyesült Államok a NATO többi tagországát – közölte Kay Bailey Hutchison amerikai NATO-nagykövet csütörtökön.

Washington nemrég jelentette be, hogy az Afganisztánban állomásozó nemzetközi erők támogatására több mint háromezer további amerikai katonát vezényelnek a dél-ázsiai országba. A nagykövet csütörtökön Brüsszelben elmondta, hogy e mellé mintegy ezerfős csapaterősítést várnak a NATO-szövetségesektől.

Amerikai katonák AfganisztánbanForrás: AFP/Tauseef Mustafa

Nagyjából két hét múlva lesznek képesek megmondani, hogy pontosan milyen támogatásra van szüksége az amerikai haderőnek.

A cél, hogy a lehető leghamarabb emelkedjen az Eltökélt Támogatás (Resolute Support) elnevezésű NATO-műveletben szolgáló katonai kiképzők és tanácsadók száma.

Sajtóhírek szerint a téma napirenden lesz a NATO november eleji védelmi miniszterei találkozóján.
Az észak-atlanti szövetség tizenöt tagállama szeptemberben közölte, hogy Washington kérésére mérsékelten növeli katonai kontingensének létszámát Afganisztánban.

Afganisztánban jelenleg mintegy 11 ezer amerikai katona teljesít szolgálatot, a többi szövetséges ország pedig ötezer katonát állomásoztat az országban a NATO-misszió keretében.