Gyászba öltözött Thaiföld

IX. RÁMA, Tahiföld
Bangkok, 2016. október 13. IX. Ráma (Bhumibol Aduljadedzs) thaiföldi király tisztelői imádkoznak az uralkodó felépüléséért a bangkoki Sziriradzs kórház előtt 2016. október 13-án, miután a király vértisztító kezelésen esett át. A 88 éves Bhumibol Aduljadedzs a világ leghosszabb ideje hatalmon lévő királya és egyben a világ második legidősebb hivatalban lévő uralkodója.(MTI/EPA/Diego Azubel)
Vágólapra másolva!
Ezrek vettek végső búcsút csütörtökön a tavaly elhunyt Bhumibol Aduljadedzs (IX. Ráma) thai uralkodótól a bangkoki palota tróntermében elhelyezett koporsónál.
Vágólapra másolva!

A trónterem Bangkok egyik legnépszerűbb királyi palotájának azon részében van, amely általában zárva áll a nyilvánosság előtt. Csütörtök

éjféltől pedig ismét bezárja kapuit

a látogatók előtt.

Tavaly óta legalább 10 millió ember rótta le tiszteletét Bhumibol előtt - közölték az EFE spanyol hírügynökséggel a királyi ház irodájának forrásai.

Így imádkoztak a thaiföldi király felépüléséért tavaly Forrás: MTI/EPA/Diego Azubel

Az uralkodót - aki 2016. október 13-án,

88 éves korában, hosszas betegeskedés után halt meg

- október 26-án hamvasztják el gyászszertartás keretében. Hamvait több ezer katona kíséretében átszállítják a palotából a közeli Szanam Luang téren található emlékműhez. A temetési szertartás október 29-ig tart.

Bhumibol Aduljadedzs volt a világon a leghosszabb ideig trónon lévő uralkodó, hetven éven át uralkodott. Habár Thaiföldön az uralkodónak pusztán reprezentatív feladatai vannak, az egység jelképe volt a politikailag megosztott országban.