Minden eszközzel keresztbe tesznek Katalónia függetlenségének

Katalónia katalán függetlenségi népszavazás autonómia Spanyolország tüntetés felvonulás
Bilbao, 2017. szeptember 30. Az önálló Katalóniát támogató tüntetők egy "Igen" feliratú transzparenssel Bilbaóban 2017. szeptember 30-án, egy nappal a katalán függetlenségről tervezett, és a spanyol kormány által betiltott népszavazás előtt. (MTI/AP/Alvaro Barrientos)
Vágólapra másolva!
A katalán parlament jövő hétfőre hívott össze rendkívüli ülést a függetlenségi népszavazás miatt, de a spanyol alkotmánybíróság csütörtökön felfüggesztette azt. Sőt, a spanyolok öt hónapot nyertek, vagyis a katalán parlament öt hónapig nem tarthat ülést erről a témáról.
Vágólapra másolva!

A katalán szocialista párt (PSC) támadta meg az illegális népszavazásról szóló ülést összehívó határozatot.

A hétfői katalán parlamenti napirend egyetlen pontja, hogy Carles Puigdemont, katalán elnök értékeli az október 1-jei függetlenségi népszavazás eredményét és hatásait. Azonban Mireia Boya, a Népi Egység (CUP) nevű baloldali nacionalista párt képviselője kijelentette, hogy október 9-én, azaz jövő hétfőn

egyoldalúan kinyilvánítják függetlenséget.

A katalán kormánypárt, a Junts pel Sí (Együtt az igenért) egyelőre nem szólalt meg az ügyben.

Az önálló Katalóniát támogató tüntetők Forrás: MTI/AP/Alvaro Barrientos

A katalán elnök a BBC televíziónak adott, szerda hajnalban sugárzott interjúban arról beszélt, hogy kormánya hamarosan bejelenteni Katalónia függetlenné válását Spanyolországtól.

.A spanyol alkotmánybíróság felfüggesztette és

törvénytelen népszavazásnak minősítette

a katalán népszavazást, ezért egyelőre eddig csak előzetes eredményeit közölték. Eszerint a választásra jogosultak 42,3 százaléka szavazott, akiknek 90 százaléka, 2,02 millió támogatta az elszakadást Spanyolországtól.

Hétfőre a katalán parlament elé a függetlenség pártolói nagyszabású utcai megmozdulást terveznek, míg egy nappal korábban, vasárnap a Spanyolország egysége mellett tüntetők készülnek felvonulni Barcelonában.