Átadták a Nobel-békedíjat

Berlin, 2017. október 6. Berit Reiss-Andersen, a norvég Nobel-bizottság elnöke Oslóban 2017. október 6-án bejelenti, hogy az atomfegyverek betiltásáért küzdő nemzetközi civil szervezet, az ICAN kapja idén a Nobel-békedíjat. (MTI/EPA/Heiko Junge)
Vágólapra másolva!
Az atomfegyverek betiltásáért küzdő nemzetközi civil kezdeményezés, az ICAN kapja az idén a Nobel-békedíjat - jelentette be pénteken Oslóban a norvég Nobel-bizottság elnöke, Berit Reiss-Andersen.
Vágólapra másolva!

A bizottság indoklása szerint azért ítélte oda a genfi székhelyű civilszervezetnek a díjat, mert ráirányította a figyelmet arra, milyen katasztrofális következményekkel járhat atomfegyver bevetése a Földön, valamint

kiemelkedő erőfeszítéseket tett az atomfegyverek globális és teljes betiltásáról szóló nemzetközi szerződés megkötéséért.

Berlin, 2017. október 6. Berit Reiss-Andersen, a norvég Nobel-bizottság elnöke Forrás: MTI/EPA/NTB SCANPIX/Heiko Junge

A 9 millió svéd koronával (294 millió forint) járó díjat december 10-én adják át Oslóban.

Kitörő örömmel fogadta az ICAN, hogy idén ők kapják a díjat

- mondta a Reuters hírügynökségnek Daniela Varano, aki szerint a díj az atomfegyverek betiltásáért küzdők sokéves munkájának elismerése, különös tekintettel a Japánt ért atomtámadások túlélőire, a hibakusákra.

Beatrice Fihn, a szervezet igazgatója elmondta, pár perccel a bejelentés előtt felhívták, de

a hivatalos bejelentésig azt hitte, csak tréfa,

hogy ők kapják a Nobel-békedíjat, amit óriási megtiszteltetésnek nevezett. Mind mondta: ez üzenet az atomhatalmaknak, az ICAN pedig az elismerést arra fogja használni, hogy minél több országot rávegyen, hogy csatlakozzanak az atomfegyvereket tiltó egyezményhez.