Átadták a Nobel-békedíjat

2017.10.06. 11:37

Az atomfegyverek betiltásáért küzdő nemzetközi civil kezdeményezés, az ICAN kapja az idén a Nobel-békedíjat - jelentette be pénteken Oslóban a norvég Nobel-bizottság elnöke, Berit Reiss-Andersen.

A bizottság indoklása szerint azért ítélte oda a genfi székhelyű civilszervezetnek a díjat, mert ráirányította a figyelmet arra, milyen katasztrofális következményekkel járhat atomfegyver bevetése a Földön, valamint kiemelkedő erőfeszítéseket tett az atomfegyverek globális és teljes betiltásáról szóló nemzetközi szerződés megkötéséért.

Berlin, 2017. október 6. Berit Reiss-Andersen, a norvég Nobel-bizottság elnökeForrás: MTI/EPA/NTB SCANPIX/Heiko Junge

A 9 millió svéd koronával (294 millió forint) járó díjat december 10-én adják át Oslóban.

Kitörő örömmel fogadta az ICAN, hogy idén ők kapják a díjat

Képzelheti, hogy repesünk a boldogságtól. Ez remek hír- mondta a Reuters hírügynökségnek Daniela Varano, aki szerint a díj az atomfegyverek betiltásáért küzdők sokéves munkájának elismerése, különös tekintettel a Japánt ért atomtámadások túlélőire, a hibakusákra.

Beatrice Fihn, a szervezet igazgatója elmondta, pár perccel a bejelentés előtt felhívták, de a hivatalos bejelentésig azt hitte, csak tréfa, hogy ők kapják a Nobel-békedíjat, amit óriási megtiszteltetésnek nevezett. Mind mondta: ez üzenet az atomhatalmaknak, az ICAN pedig az elismerést arra fogja használni, hogy minél több országot rávegyen, hogy csatlakozzanak az atomfegyvereket tiltó egyezményhez.