Sok halottja van Közép-Amerikában a Nate trópusi viharnak

Storm Nate, vihar, Costa Rica, Nicaragua, Honduras
Residents look at the floodings of the Masachapa River following the passage of Tropical Storm Nate in the city of Masachapa, about 60km from the city of Managua on October 5, 2017. A tropical storm sliding north along Central America Thursday has unleashed heavy rains killing at least nine people in Costa Rica and Nicaragua, with forecasters predicting it could strengthen into a hurricane headed for the United States. / AFP PHOTO / INTI OCON
Vágólapra másolva!
A délkelet-mexikói Yucatán-félsziget felé tart a Nate névre keresztelt trópusi vihar, amely Közép-Amerikán végigsöpörve legalább 22 ember életét követelte.
Vágólapra másolva!

Az amerikai Országos Hurrikánközpont (NHC) legutóbbi közleménye szerint a Nate vihar óránként 85 kilométeres sebességű széllökésekkel és óránként 22 kilométeres sebességgel halad észak-északkeleti irányba.

Jelenleg mintegy 370 kilométerre található a Yucatán-félsziget közelében található Cozumel kikötőtől, amelyet előreláthatólag péntek késő délután ér el.

A hurrikánközpont előrejelzése szerint a trópusi vihar akár egy méterrel is megemelheti a tengerszintet a félsziget közelében, "nagy és pusztító hullámokra kell számítani" esetében.

Az amerikai kontinens középső részén található számos országon végigsöprő viharral járó heves esőzések, és a nyomukban kialakult áradásokban és földcsuszamlásokban eddig legalább 22 ember meghalt.

Forrás: AFP/Inti Ocon

A halálos áldozatok mellett sok embernek nyoma veszett, Luis Guillermo Solís, Costa Rica elnöke például közölte, hogy eddig 30 eltűnt személyről érkezett bejelentés a vihar után.

Habár a vihar közepe már elhagyta Közép-Amerikát, a meteorológusok előrejelzése szerint a Nate által kialakult heves esőzések következtében

a csapadék mennyisége az elkövetkezendő napokban megközelíti a 380 millimétert

Honduras déli és Nicaragua nyugati részén, míg El Salvadorban 203 milliméteres csapadék várható.

A trópusi vihar az elkövetkezendő napokban előreláthatólag erősödni fog és vasárnap már hurrikánként érheti el az Egyesült Államokat, a prognózis szerint Alabama, Mississippi vagy Louisiana állam környékén fog partot érni. John Bel Edwards, Louisiana állam kormányzója csütörtökön szükségállapotot hirdetett ki a vihar miatt.