A járdán gázoltak gyalogosokat Londonban

London, járdára hajtott egy autó
A handout picture obtained from the twitter user @StefanoSutter shows damaged vehicles on Exhibition Road, in between the Victoria and Albert (V&A) museum, and the Natural History Museum, in London on October 7, 2017, following an incident in South Kensington. Police arrested a man near London's Natural History Museum on Saturday after a vehicle apparently drove into pedestrians, injuring a number of people. Crowds in the busy tourist spot in South Kensington, which is also home to the Victoria & Albert Museum and the Science Museum, fled screaming in panic, an AFP reporter said. / AFP PHOTO / @StefanoSutter / Handout / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / STEFANO SUTTER" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS == NO ARCHIVE
Vágólapra másolva!
Több gyalogost is elgázolt egy autós Londonban, a Természettudományi Múzeum előtt, a járdán. Többen megsérültek, a sofőr őrizetben van.
Vágólapra másolva!

A BBC egyik munkatársa éppen a londoni Természettudományi Múzeumból sétált ki, amikor látta, hogy egy autó átlósan halad az úton. Chloe Hayward riporter azt mondta, olyan volt, mintha az út szélén lévő kőbe akart volna hajtani. A nő elmondása alapján a járdán, amerre az autós haladt, néhány ember állt éppen. Az autó vezetőjét egyébként elfogták.

Az autós a múzeum egyik oldalán lévő Exhibition Roadon hajtott, ami London egyik leglátogatottabb turistacélpontjánál, a South Kensington kerületben van.

Azt a Scotland Yard is megerősítette már, hogy egyetlen embert fogtak el és tartóztattak le, és nem zárták ki a terrortámadás lehetőségét. Annyit közöltek még, hogy folyamatosan nyomoznak, hogy felfedjék a sofőr indítékát, és az eset körülményeit. Az viszont biztos, hogy a nagyobb darabnak tűnő, középkorú férfi letartóztatása után már szinte csak rendőrök, rendőrségi járművek és mentők vannak a lezárt helyszínen, sőt több helikopter is van már a levegőben. Chloe Hayward azt is mondta, hogy látta, amint az egyik mentőautóban ellátnak egy sérültet, de a sérülés jellegét nem sikerült kiderítenie. Az esetnek egyébként több sérültje is van. A Londoni Mentőszolgálat egy twitteres közleménye szerint az esetben

11 ember sérült meg, és ebből 9 embert kórházba vittek.

A mentősöknek elsősorban fej- és lábsérüléseket kellett ellátniuk. A mentőszolgálat egyébként helyi idő szerint délután 2 óra 20-kor kapta a riasztást.

A képen a még nem lezárt közterület - előtérben a széttört orrú autó, amelyik a járdára hajtott, háttérben a kíváncsi járókelők. A képre kattintva galéria nyílik! Forrás: AFP/Handout

Így látták testközelből

Egy szemtanú, Sarah Frodsham éppen a múzeumba tartott, amikor csattanást hallott. Először azt hitte, lőttek, de később látta, hogy egy autó hajtott a járdára. Azonnal futni kezdett, a barátja pedig egyből lefeküdt a földre. Amikor lenyugodtak ők és a környék is, kíváncsiságból visszamentek, és látták, hogy a rendőrök a földre tepernek egy férfit.

A fenti videón az látszik, ahogy sokan mit sem tudva sétálnak 5-10 méterre a rendőröktől, akik éppen a földre szorítják az autó vezetőjét. Az egyik szemtanú azt mondta, hogy éppen a múzeum bejáratánál állt sorban. A csattanás után egyből szaladni kezdett, többen pedig utána. Gyorsan berohantak a múzeumba, aminek főbejáratát bezárták utánuk a biztonsági őrök.

A gázolás szomszédságában lévő Victoria & Albert Múzeum azt üzente a Twitteren, hogy a történtek ellenére továbbra is nyitva tartanak, noha az Exhibition Roardról nyíló bejáratukat továbbra is zárva tartják.

Ellie Mackay, egy helybeli lakos az ablakán keresztül hallotta a csattanásokat, amelyeknek elsőre nem tulajdonított jelentőséget, aztán amikor hallotta a sikításokat, egyből az ablakhoz ugrott. Többek között a menekülő emberekről készített felvételeket. Mackay azt is elmondta, hogy a rendőrautók és a helikopterek nagyjából

egy perc alatt a helyszínre értek, és nagyon gyorsan intézkedtek,

így rövid idő alatt helyreállt a rend, vagyis kiürítették a környéket. Az egyik kávézóban a személyzet állítólag azonnal a földre parancsolta a vendégeket, majd leküldték őket a pincébe. Aztán néhány perc után bejöttek a rendőrök, és mindenkit kitessékeltek. A környék összes vendéglátóegységéből kimentették az embereket.

Terror Nagy-Britanniában

Nagy-Britanniában jelenleg a második legmagasabb szintű terrorkészültség van érvényben. Ez a hivatalos meghatározás alapján súlyos terrorfenyegetettséget jelent, és azt tükrözi, hogy a brit biztonsági szolgálatok megítélése szerint

jelentős valószínűséggel lehet számítani terrortámadási kísérletre.

Az ötfokozatú brit készültségi rendszerben ennél már csak egy magasabb riasztási fokozat van, a kritikus, amelyet akkor rendelnek el, ha a brit kormány küszöbönálló merénylet terveiről kap konkrét értesüléseket. Március vége óta

öt terrorcselekmény történt Nagy-Britanniában, ezek közül háromnak az elkövetői gyalogosokat gázoltak el.

Március 22-én egy magányos támadó bérelt autóval, nagy sebességgel a gyalogosok közé hajtott a londoni parlament mellett ívelő Westminster híd zsúfolt járdáján, ezután kiszállt, és megkéselte a parlament bejáratát őrző rendőrök egyikét, aki belehalt a sérülésekbe. Ennek a merényletnek a megölt rendőrrel együtt öt halálos áldozata volt. A parlament fegyveres őrsége a támadót agyonlőtte. Májusban Ariana Grande koncertjén egy öngyilkos merénylő robbantott, 22 embert, köztük hét gyereket ölt meg. Június elején pedig három terrorista egy furgonnal a London híd járdájára hajtott fel. Gyalogosokat gázoltak, majd a közeli piac, a Borough Market környékén sok embert megkéseltek. Ebben a támadásban 7-en meghaltak, és 48-an megsérültek. A rendőrök a három merénylőt az első bejelentéstől számított nyolc percen belül agyonlőtték. Néhány nappal később egy angol férfi furgonjával az észak-londoni Finsbury Park mecsetjének tagjai közé hajtott. A merényletben egy ember meghalt, kilenc sérültet kórházba vittek.

Frissítés: a Scotland Yard nem sokkal este 7 óra után bejelentette, hogy nem terrorcselekményként kezelik a történteket, hanem közlekedési balesetként. Ezek szerint az autós a kanyar bevételekor kerülhetett át a szemközti sávba, ahol két autó között hajtott a járdára.