Észak-Koreának olyan rakétája lehet, amely elérheti az USA nyugati partját

2017.10.07. 10:48

Észak-Korea előkészíti egy nagy hatótávolságú rakéta tesztelését, egy olyanét, amely meggyőződése szerint képes elérni az Egyesült Államok nyugati partját - közölte Moszkvában a RIA hírügynökség szombati jelentése szerint egy orosz parlamenti képviselő, miután visszatért phenjani látogatásáról.

Anton Morozov, az orosz alsóház nemzetközi ügyekért felelős bizottságának egyik tagja és két másik parlamenti képviselő a hét elejétől tett látogatást a sztálinista berendezkedésű országban.

Még matematikai számításokat is mutattak nekünk, amelyek meggyőződésük szerint bizonyítják, hogy a szóban forgó rakéta képes elérni az Egyesült Államok nyugati partját. Ha jól értettük, akkor a közeljövőben el akarnak indítani egy újabb, nagy hatótávolságú rakétát. Meglehetősen háborús hangulatban vannak.

- jelentette ki Morozov. „Ebben a helyzetben természetesen minden érintett félnek a lehető leggyorsabban be kell avatkoznia, hogy megelőzhető legyen egy nagy volumenű katonai akció” - tette hozzá.

A Reuters hírügynökség hozzáfűzte: Morozov nem beszélt arról, hogy mely észak-koreai tisztségviselők számoltak be nekik terveikről, és egyelőre más forrásból ellenőrizhetetlen, amit a képviselő állít.Egy meg nem nevezett amerikai tisztségviselő Washingtonban úgy nyilatkozott a Reutersnak: vannak arra utaló jelek, hogy Észak-Korea újabb rakétakísérletre készül, mégpedig a Koreai Munkapárt megalapításának október 10-ei évfordulója körül. Az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) egy magas rangú elemzője is így vélekedett.

Dél-Korea, 2017. szeptember 15. A dél-koreai légierő által 2017. szeptember 15-én közreadott felvétel egy dél-koreai Hjunmu II rakéta kilövéséről egy ismeretlen dél-koreai helyszínen. Észak-Korea szeptember 15-én újabb rakétát bocsátott fel Phenjan egyik külső kerületéből keleti irányba. A még nem azonosított rakéta átrepült Japán második legnagyobb szigete, Hokkaido felett, majd a Csendes-óceánba csapódott.Forrás: MTI/EPA/Dél-koreai légierő/Dél-Koreai Légierő

A Royal United Services Institute (RUSI) nevű független londoni védelmi és biztonsági elemzőközpont szeptember végén bemutatott tanulmánya szerint

mára reális veszéllyé vált, hogy az észak-koreai válság fegyveres konfliktussá fajul.

Az észak-koreai fegyverfejlesztési program gyorsabban halad, mint ahogy azt a legtöbb szakértő még akár egy éve is várta.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK