Népszavazás után: tüntetések Madridban és Barcelonában

Vágólapra másolva!
Több ezren tüntettek Spanyolország fővárosában, Madridban és a katalán régió székhelyén, Barcelonában szombaton a katalán függetlenségi népszavazás nyomán kialakult helyzet tárgyalásos rendezését követelve a spanyol és a helyi vezetőktől.
Vágólapra másolva!

A "Beszéljünk?" címmel szervezett megmozdulásokra egy időben került sor a két városban.

A szombati tüntetés Forrás: Origo

A résztvevők többsége fehér felsőt viselt, és a szervezők kérésére sem a spanyol, sem a katalán zászló nem került elő a rendezvényen. A katalán elnöki palotának otthont adó barcelonai Sant Jaume téren tüntető tömegben

illetve

Tárgyalj, vagy mondj le!

feliratú táblák voltak olvashatóak.

Madridban majdnem összeverekedtek a párbeszédpártiak és az egységpártiak

,de a rendőrség szétválasztotta a kakaskodókat.

Madrid, 2017. október 7. A Katalónia esetleges függetlenné válása ellen tüntetők spanyol rendőröket köszöntenek a spanyol főváros, Madrid Colón terén 2017. október 7-én, hat nappal a katalán függetlenségről rendezett népszavazás után. (MTI/AP/Paul White) Forrás: MTI/AP/Paul White

Vasárnap az egységpártiak Barcelonában is megmozdulást szerveznek, amelyen részt vesz Mario Vargas Llosa Nobel-díjas író, aki betegségnek nevezte a katalán függetlenségi törekvéseket.
Az alkotmánybíróság tiltása ellenére október 1-jén népszavazást tartottak a vagyonos, saját kultúrával és nyelvvel rendelkező, északkelet-spanyolországi katalán régió függetlenségéről. A hivatalos végeredmények szerint a választásra jogosult 5,3 millió állampolgár közül 2,28 millióan szavaztak a referendumon, ami 43 százalékos részvételi arányt jelent. Katalónia függetlenségére 2,04 millióan voksoltak, ez a leadott szavazatok 90,18 százalékát jelenti.

A szombati tüntetés Forrás: Origo

Médiaértesülések szerint kedden benyújtanak egy függetlenségi nyilatkozattervezetet a katalán parlamentnek. Madrid tiltakozik arra hivatkozva, hogy az 1978-as alkotmány tiltja a régió elszakadását Spanyolországtól.

Carles Puigdemont katalán vezető mindeközben azt mondta: kész a párbeszédre. Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök azonban ragaszkodott hozzá, hogy csak akkor ül le tárgyalni, ha a katalánok feladják függetlenségi törekvéseiket.

A szombati tüntetés Forrás: Origo

A referendum nyomán kialakult politikai válság megosztotta Spanyolország lakosságát, több bank és vállalat áthelyezte katalóniai székhelyét, és a piac bizalmát is megingatta a kialakult helyzet. Európai uniós vezetők felszólították a spanyol és a katalán politikusokat, hogy rendezzék békés úton nézeteltéréseiket.

A szombati tüntetés Forrás: Origo

Eközben Roberto Maroni lombardiai tartományi elnök, az Északi Liga politikusa leszögezte: az október 22-én Lombardia és Veneto tartomány autonómiájáról tartandó népszavazásoknak nem céljuk vitatni Olaszország egységét. Az Északi Ligában többen a független Padánia álmát dédelgetik.

- nyilatkozta a La Stampa című olasz napilapnak Maroni.