A törökök dzsihadisták ellen harcolnak Szíriában

Karkamis, 2016. augusztus 24. A török hadsereg és a Szabad Szíriai Hadsereg felkelőszervezet páncélozott harci járművei a török-szír határ mentén fekvő Karkamisban 2016. augusztus 24-én. Sajtóértesülések szerint a török harckocsik átlépték a szíriai határt, és lövik az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista terrorszervezet állásait Dzserablúsz környékén. (MTI/EPA/Sedat Suna)
Vágólapra másolva!
A török harci gépek átlépték a szíriai határt, majd tűzpárbajt vívtak a Tahrír es-Sám dzsihadista szövetséggel Kafr-Luszin faluban, Idlíb tartományban.
Vágólapra másolva!

A török katonák átlépték a szíriai határt, majd összecsaptak a Tahrír es-Sám dzsihadistáival Idlib tartományban.

Recep Tayyip Erdogan török elnök még szombaton bejelentette, hogy Ankara és a szíriai lázadók közös hadműveletet hajtanak majd végre a dzsihadisták ellen Idlíbben. A megtámadott dzsihadista szövetségnek a tagja a Fatah es-Sám,

az al-Kaidával kapcsolatban álló egykori en-Nuszra Front is.

Törökország Oroszországgal és Iránnal feszültségmentesítési övezetek létrehozásán dolgozik Szíriában, de mindenekelőtt Idlíb tartományban. Törökország felkelőcsoportokat támogat, Irán és Oroszország pedig Bassár el-Aszadot támogatja a konfliktusban.

Több akna egy közelben lévő menekülttáborba és egy idlíbi határátkelőbe csapódott be

- jelentette ellenzéki forrásokra hivatkozva a dpa hírügynökség. Sebesülésekről nem érkeztek jelentések.

A török hadsereg és a Szabad Szíriai Hadsereg felkelőszervezet páncélozott harci járművei a török-szír határ mentén fekvő Karkamisban 2016. augusztus 24-én. Forrás: MTI/EPA/Sedat Suna

Közben a szíriai kormányerők el-Majádínt, az Iszlám Államnak (IÁ) az északkelet-szíriai Deir-ez-Zór tartományban lévő erősségét támadták - jelentette a SANA hivatalos hírügynökség.

A Bassár el-Aszadhoz hű erők a múlt pénteken elérték el-Majadín külvárosait, és most a várostól nyugatra harcolnak. El-Majadín az Iszlám Állam „el-Dzsaír tartományának de facto székhelye”.