Brexit: Skócia kifizetné a közszolgáltatásában dolgozók pluszköltségeit

brexit london brit eu Big Ben demonstráció ÉPÜLET Európa zászló FOTÓ ÁLTALÁNOS lyukas zászló SZIMBÓLUM torony zászló
London, 2017. március 29. Uniópárti tüntetők egy európai uniós zászlóval tiltakoznak az Európai Unióból való kilépés ellen a brit parlament épülete előtt Londonban 2017. március 29-én. Ezen a napon a brit kormány megküldte az értesítést a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyének aktiválásáról, hivatalosan elindítva az Egyesült Királyság uniós tagságának megszűnéséhez vezető folyamatot. (MTI/EPA/Andy Rain)
Vágólapra másolva!
A skót miniszterelnök azt mondta, ha a brit kormány térítéshez kötné a külföldi EU-állampolgárok nagy-britanniai tartózkodási jogának garantálását a Brexit, vagyis a brit EU-tagság megszűnése után, a skót kormány ezt a költséget kifizetné a skót közszolgáltatási szektorban dolgozó uniós munkavállalóknak.
Vágólapra másolva!

Nicola Sturgeon, skót miniszterelnök a BBC televízió vasárnapi politikai magazinműsorában kijelentette, hogy Skócia a Brexit után kifizetné a skót közszolgáltatási szektorban dolgozók pluszköltségeit. A miniszterelnök azt mondta, ezzel a gesztussal is azt üzeni az Európai Unió más országaiból náluk letelepedetteknek, hogy szívesen látja őket, és azt szeretné, ha maradnának.

A skót kormányfő erkölcsileg védhetetlennek, gazdaságilag rövidlátónak nevezte, hogy

a brit kormány nem hajlandó mindenre kiterjedő és egyértelmű garanciát vállalni

a külföldi EU-állampolgárok jogainak érvényesítésére a Brexit utáni időszakban.

Sturgeon szerint Skóciának egyelőre nincs ellenőrzési hatásköre a bevándorlási politikában, de a skót kormány „ahol tud, ott cselekedni fog”.

Forrás: MTI/EPA/Andy Rain

A brit kormány által a Nagy-Britanniában élő külföldi EU-állampolgárok jogosultságainak érvényesítésére kidolgozott, június végén ismertetett javaslatcsomag szerint azok, akik már öt évet életvitelszerűen eltöltöttek Nagy-Britanniában, „letelepedett” jogi státust kaphatnak. Ennek alapján a Brexit után is

ugyanolyan jogok illetnék meg őket az egészségügyi ellátásában, az oktatásban, a szociális juttatásokban és a nyugellátásban, mint a brit állampolgárokat.

London eddig nem tett konkrét utalást arra, hogy ezért kell-e majd fizetni és ha igen, mennyit. A Sunday Herald név nélkül idézett brit kormányzati forrásai szerint e státus megadása annyiba kerülne, mint a brit útlevél kiállítási költsége, amely jelenleg 72,50 font azaz 26 ezer forint.

A brit EU-tagságról tavaly rendezett népszavazáson országos átlagban a résztvevők 51,9 százaléka a kilépésre,

a skótok 62 százaléka viszont a bennmaradásra voksolt.

Nicola Sturgeon azóta többször is kilátásba helyezte, hogy Skóciában újabb népszavazást tartanak a függetlenségről, mert Skócia nem engedheti meg, hogy akarata ellenére "kirángassák" az Európai Unióból.

A vasárnapi BBC-interjúban azonban a skót kormányfő kijelentette, hogy amíg a brit kilépés feltételrendszere bizonytalan, addig korai lenne az új függetlenségi referendum idejét meghatározni. A skót függetlenségről három éve már tartottak népszavazást, de akkor az elszakadást ellenzők győztek 55 százalékos többséggel.