Ismét több ezer embert evakuáltak Moszkvában

2017.10.08. 06:27

A szombati nap sem telt el bombafenyegetések nélkül Moszkvában: több mint ötezer embert kellett evakuálni tucatnyi épületből, de - mint utólag kiderült - minden esetben vaklárma miatt.

A rendvédelmi hatóságok szerint moszkvai szállodákat, bevásárlóközpontokat és éjszakai szórakozóhelyeket kellett kiüríteni, majd tűzszerészek keresőkutyákkal átkutatták az épületeket, de sehol se találtak robbanószerkezetet. Több vidéki városban is voltak hamis bombariadók, így egy uljanovszki szállodából is az utcára parancsolták a vendégeket, Szentpéterváron pedig hat metróállomást zártak le gazdátlan tárgyak miatt.

A pénteki nap a szombatinál is nehezebb volt a moszkvai rendőrség számára: telefonos, névtelen bombafenyegetések miatt a fővárosban több mint 100 objektumból legkevesebb 20 ezer embert evakuáltak.

Négy ember állhat a riasztások mögött

Alekszandr Bortnyikov, az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) igazgatója csütörtökön azt állította, hogy a már csaknem egy hónapja tartó hamis riasztássorozat négy, külföldön tartózkodó orosz állampolgártól ered. Mint mondta, az IP-telefonokat használó gyanúsítottaknak cinkosaik vannak Oroszországban.

Milliárdos kár

Az FSZB-főnök szerint a hamis riasztások előzetes becslések szerint több mint 300 millió rubel (mintegy 1,4 milliárd forint) veszteséget okoztak. Hivatalos összesítést még mindig nem tettek közzé arról, hogy Oroszországban hol és hány embert kellett evakuálni a szeptember 10-én kezdődött, nagyszámú és szándékosan félrevezető telefonos riasztások miatt.

A sajtóban legelterjedtebb korábbi magyarázatok az Iszlám Állam terroristáit, az „ukrán nyomot” vagy hackerek egy brüsszeli csoportját gyanították a történtek mögött. Abban a kérdésben eddig is összhang volt a teóriák között, hogy a hívásokat külföldről indíthatták.