Szijjártó: Brüsszel kudarcot vallott az európai biztonság garantálásában

2017.10.09. 16:13

A brüsszeli intézményeknek egyes tagországok folyamatos kritizálása helyett azzal kellene foglalkozniuk, hogy hogyan állítsák helyre Európa és az európai emberek biztonságát. Brüsszel kudarca miatt a NATO-nak nagyobb szerepet kell vállalnia az európai biztonság garantálásában - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Varsóban, miután részt vett a közép-európai NATO-tagállamok (B9) külügyminiszteri találkozóján.

A magyar külügyminiszter Varsóban az MTI-nek azt mondta, közeledik a párizsi terrortámadás második évfordulója. Azóta 27 terrortámadást követtek el Európában, 330-an veszítették életüket, és 1300-an sérültek meg. Ez világosan mutatja, hogy a brüsszeli intézmények nem tudták kezelni a migrációs válsággal járó biztonság kockázatokat.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (k) a közép-európai NATO-tagállamok (B9) külügyminiszteri értekezletén Varsóban.Forrás: MTI/Kkm

Egyedül Magyarország és a visegrádi országok tudták megállítani az illegális bevándorlási hullámot, valamint a Törökországgal kötött migrációs megállapodás blokkolja jelenleg a nyugat-balkáni útvonalat. Ezt leszámítva azonban az Európai Unió védtelen - tette hozzá Szijjártó Péter.

A NATO-nak sokkal nagyobb szerepet kell vállalnia az európai biztonság garantálásában, mi azt szorgalmazzuk, hogy a NATO az Európát délről övező tengereken vállaljon sokkal nagyobb szerepet a migrációs hullám megállításában. A földközi-tengeri és az égei-tengeri műveletek megerősítésére van szükség" - mondta a miniszter.

A magyar tárcavezető szerint a NATO nagyobb európai szerepvállalása nélkül nem kezelhető az európai biztonsági helyzet.