Fehérorosz lány lett az első Miss Wheelchair World

Miss Wheelchair World 2017
Aleksandra Chichikova, first Miss Wheelchair World 2017 in Warsaw. The first in the world miss on wheelchairs competitions. 07 October, 2017, Warsaw, Poland (Photo by Krystian Dobuszynski/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
Egy fehérorosz egyetemista nyerte az először megrendezett Miss Wheelchair World kerekesszékes szépségversenyt.
Vágólapra másolva!

A 23 éves Alekszandra Sisikova fejére Varsóban helyezték a koronát. A pszichológiát és szociálpedagógiát tanuló egyetemista 24 vetélytársát győzte le a szépségversenyen. Második helyen a dél-afrikai Lebohang Monyatsi, a harmadik helyen a lengyel versenyző, Adrianna Zawadzinska végzett.

Alekszandra Sisikova, az első Miss Wheelchair World Forrás: AFP/NurPhoto/Krystian Dobuszynski

Összesen 19 ország kerekesszékese vett részt a lengyelországi székhelyű Only One Foundation szervezte világversenyen, ahol nemcsak a szépség, hanem a személyiség és a társadalmi szerepvállalás is nagy szerepet kapott.

A cél, hogy "megváltozzon a kerekesszékes nőkről kialakult kép, hogy ne csak erre az egy tulajdonságukra redukálják őket" – fejtette ki a zsűri elnöke, a verseny társalapítója, Katarzyna Wojtaszek-Ginalska, aki maga is kerekesszékes. Ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy nem fontos jellemzőről van szó.

A szépségverseny első három helyezettje, középen Alekszandra Sisikova Forrás: AFP/NurPhoto/Krystian Dobuszynski

A versenyzők nemzeti viseletben, koktél- és estélyi ruhában is felvonultak, emellett kerekesszékes koreográfiát is bemutattak. Beszéltek még mozgáskorlátozottságukkal kapcsolatos tapasztalataikról és gondolataikról.