A székelyföldi Lécfalván elkezdte működését a hulladékkezelő központ

2017.10.09. 18:54

A székelyföldi Lécfalván (Let) elkezdte működését az integrált hulladékkezelő központ, mely várhatóan 30-40 évre oldja meg Kovászna megye szemétgondjait – közölte hétfőn a Kovászna megyei önkormányzat sajtóirodája.

Az EU-s támogatással felépített hulladékkezelő központot már 2015 októberében átadták, ám több mint két évbe került a létesítményt működtető cég kiválasztása, és a központ beüzemelése. A létesítmény kizárólag Kovászna megyét szolgálja ki.

Szép Róbert, az Országos Környezetvédelmi Őrség helyettes vezetője a beüzemelés alkalmából szervezett rendezvényen elmondta: Kovászna megye Románia egyetlen megyéje, amelyben immár teljes mértékben működik az integrált hulladékgazdálkodási rendszer. Hozzátette: ez azt is jelenti, hogy a megyében hosszú távon megoldott a hulladékgazdálkodás kérdése.

IllusztrációForrás: MTI/Vörös Szilárd

Tamás Sándor hangsúlyozta, hogy a megye összes nem környezetbarát szeméttelepét bezárták, és környezetük ökológiai restaurálása is megtörtént. Meggyőződésünk, hogy a tiszta környezet gazdag vidéket jelent" – fogalmazott az elöljáró.

A hulladékkezelő központ a Kovászna megyei önkormányzat legnagyobb EU-s pályázatból megvalósított beruházása, mintegy 20 millió euróba (6,2 milliárd forint) került. A létesítményt a debreceni Keviép Kft. építette.

A lécfalvi integrált hulladékkezelő központ és a benne felszerelt eszközök a megyei önkormányzat tulajdonában maradnak, üzemeltetésére pedig a nagyváradi ECO Bihor Kft.-vel kötöttek szerződést.