HRW: a kambodzsai kormány leplezetlenül magához szeretné ragadni a teljes hatalmat

Vágólapra másolva!
A fő ellenzéki párt feloszlatására irányuló törekvésével a kambodzsai kormány leplezetlenül magához kívánja ragadni a teljes hatalmat - állapította meg keddi nyilatkozatában a Human Rights Watch (HRW) nemzetközi jogvédő szervezet, amely szerint ha erre sor kerül, akkor a jövő évi kambodzsai választások eleve "demokráciaellenesnek" tekinthetők.
Vágólapra másolva!

Az indokínai országot kormányzó Kambodzsai Néppárt (CPP) a múlt pénteken

kezdeményezte a legfelsőbb bíróságnál az ellenzéki Kambodzsai Nemzetmentő Párt (CNRP) feloszlatását.

A feljelentés indoklása ugyanaz, mint amivel korábban a CNRP elnökét, Kem Szokhát letartóztatták és vád alá helyezték: hazaárulás és összeesküvés egy külföldi hatalommal a kambodzsai kormány megdöntésére.

Az igazságügyi minisztérium szóvivője közölte:

a kormánynak 21 bizonyítéka van arra, hogy az ellenzéki párt szándékosan törekedett a kormány elmozdítására egy "színes forradalom" révén.

Az ellenzéki párt cáfolta a hazaárulással kapcsolatos vádakat, mondván, hogy azok politikai célzatúak. A CNRP számos tisztviselője, tartva az őrizetbe vételtől, már korábban elmenekült az országból. Amennyiben a legfelsőbb bíróság a CNRP-t bűnösnek találja a politikai pártokra vonatkozó törvény megsértésében,

akkor nem csak feloszlatják a szervezetet, de vezetősége öt évig nem térhet vissza a politikába.

James Ross, a New York-i székhelyű HRW jogi igazgatója szerint a CNRP feloszlatására tett lépés a "teljes hatalom leplezetlen megragadására" utal.

A CNRP az egyetlen párt a kormányzó Kambodzsai Néppárt mellett, amelynek képviselője van a parlamentben. A CNRP a 2013-as választásokon váratlanul nagyon megszorongatta a kormánypártot, amely azóta több intézkedést is hozott hatalma megtartásának biztosítására.