Líbiában elkövetett bűneiért életfogytiglanra ítéltek egy szomáliai migránst Olaszországban

Vágólapra másolva!
Életfogytiglani börtönbüntetésre ítéltek gyilkosságért és kínzásért egy szomáliai férfit az olaszországi Milánóban. A férfi Líbiában, egy táborban követett el különböző atrocitásokat.
Vágólapra másolva!

A 22 éves férfit Osman Matammudnak hívják,

tavaly év végén tartóztatták le Milánóban, miután egy csoport migráns majdnem meglincselte.

A migránsok ugyanis felismerték a szomáliai férfit, aki a kelet-líbiai Bani Valíd gyűjtőtáborban embereket kínzott, hogy pénzt csikarjon ki belőlük.

A Bani Valíd-i tábor egyik azoknak a helyeknek Líbiában, ahol az embercsempészek fogva tartják a migránsokat, amíg ők vagy hozzátartozóik ki nem fizetik az Európa felé tartó, életveszélyes tengeri út "díjának" fennmaradt összegét.

Gyakran azonban megkínozzák az ott sínylődő embereket, hogy még több pénzt csikarjanak ki belőlük.

Az AFP szerint személyenként akár 7500 dollárt (majdnem 2 millió forintot) is kikényszeríthetnek az áldozatoktól.

A tárgyalás során a Bani Valíd-i atrocitások 17 áldozata számolt be arról, milyen kínoknak tett ki embereket a szomáliai fiatal. Több szemtanú azt mondta, hogy

látták Matammudot halálra verni embereket,

míg másokat csak hagyott éhen halni. Két nő pedig azt állította, hogy az embercsempész hónapokig bántalmazta őket szexuálisan.

Marcello Tatangelo főügyész a vádlottról azt mondta, hogy Matammud minden gátlását elvesztette, azt hitte magáról, hogy mindent megtehet, több száz ember élete felett rendelkezett.

A fiatal férfi azonban tagadta az ellene felhozott vádakat, és ragaszkodott ahhoz, hogy ő maga is csak egy migráns, aki másokhoz hasonlóan szenvedett a Líbiában elburjánzott erőszaktól. Védőügyvédje azt állította, hogy Matammud törzsi háború áldozata. A főügyészség azonban rámutatott arra, hogy több áldozat is ugyanabba a törzsbe tartozik, mint a vádlott.