Észak-koreai hackerek dél-koreai katonai dokumentumok százait lopták el

Illusztráció
Vágólapra másolva!
Észak-koreai hackerek titkos dél-koreai katonai dokumentumok százait lopták el, köztük a háború esetére Washingtonnal közösen kidolgozott műveleti terveket is - adta hírül kedden egy dél-koreai lap.
Vágólapra másolva!

A Csoszun Ilbo című napilap a hatalmon lévő Demokrata Párt egyik parlamenti képviselőjére, Ri Cseol Hitre hivatkozik, aki szerint

az észak-koreai számítógépes kalózok még 2016 szeptemberében behatoltak a hadsereg rendszerébe, és onnan 235 gigabájtnyi titkos adatot raboltak el.

A dokumentumok között szerepelt az Észak-Koreával megvívandó háború 5015-ös számú, amerikai-dél-koreai műveleti és cselekvési terve, amely a Kim Dzsong Un észak-koreai vezető megölésére vonatkozó terveket is tartalmazza.

Ri Cseol Hit egyelőre nem nyilatkozott az ügyben, de a dél-koreai képviselő irodája közleményében megerősítette, hogy a lap értesülései helytállóak.

Illusztráció Forrás: MTI/EPA/YNA/-------------------

A lap arról is beszámolt, hogy a dél-koreai védelmi minisztérium szerint a kiberkalózok által eltulajdonított dokumentumok 80 százalékát még nem azonosították.

A különleges erők sürgősségi tervét viszont ellopták, beleértve az évenkénti amerikai-dél-koreai közös hadgyakorlatok részleteit, valamint a kulcsfontosságú katonai létesítményekről és az áramfejlesztő telepekről szóló információkat is.

A dél-koreai hadsereg szóvivője a titkos védelmi adatokra hivatkozva nem volt hajlandó sem megerősíteni, sem cáfolni ezeket az értesüléseket.

Azt viszont elismerte, hogy Észak-Koreának egy körülbelül 6800 fős "hackerhadserege" van,

amelyet többször vádoltak már nagyszabású, így például a Sony Pictures amerikai filmes szórakoztatóipari cég elleni 2014-es kibertámadás végrehajtásával.