Lettül tanítanának a lettországi nemzetiségi iskolákban

2017.10.11. 15:13

Lettországban 2004-ben már volt egy hasonló kezdeményezés, amely végül tömegtüntetésbe torkollott. A népesség egyharmada ugyanis orosz anyanyelvű, akik nem hagyták, hogy a nemzetiségi iskolákban kötelező legyen a lett nyelv.

A pedagógusoknak fel kell készülniük arra, hogy lett nyelven tanítsanak és a lett nyelv használatát először az óvodákban kell bevezetni - idézte az Raimonds Vejonis lett államfőt a TASZSZ a LETA lett hírügynökségre hivatkozva .

"Lettországban egyetlen államnyelv van, a lett és ha az (oktatás- és tudományügyi) minisztérium a lett nyelven folyó oktatásra való fokozatos áttérést javasolja, akkor ez egy lépés afelé, hogy az országban egyetlen államnyelv legyen, amelyet Lettország lakosai használnának a mindennapi életben" - közölte Vejonis.

A lett elnök elmondta, hogy az említett javaslat még átdolgozásra szorul.

A lett kormánykoalíció hétfőn támogatta az oktatási reformjavaslatot, amelynek alapján a nemzetiségi iskolák három éven belül fokozatosan térnének át a lett nyelvű oktatásra. Ennek értelmében az ország legnagyobb nemzetiségéhez, az oroszhoz tartozó diákok csak a saját anyanyelvüket, az irodalmat, valamint a kultúrával és történelemmel kapcsolatos tantárgyakat tanulnák anyanyelvükön.

Lettországban, ahol a népesség csaknem egyharmada orosz anyanyelvű, az orosz nyelvet idegen nyelvként tartják nyilván.