„Támogatjuk a megosztottság felszámolására, az egység biztosítására és az alkotmány tiszteletben tartására irányuló erőfeszítéseket” – mondta a katalán népszavazással kapcsolatban Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság egyik alelnöke.

Dombrovskis kijelentette: bíznak benne, hogy az alkotmányos kereteken belül mielőbb sikerül rendezni a helyzetet; folyamatosan figyelemmel követik a katalán helyzetet.

Carles Puigdemont katalán elnök kedd este a barcelonai parlamentben arról beszélt, hogy Katalónia elnyerte a jogot függetlenségre, de a feszültség csökkentése érdekében azt javasolta, várjanak „néhány hetet” a párbeszéd érdekében. A katalán parlament függetlenségpárti többségének képviselői aláírták Katalónia függetlenségi nyilatkozatát, ezt viszont az elnök felfüggesztette.

Carles Puigdemont katalán elnök aláírja Katalónia felfüggesztett függetlenségi nyilatkozatátForrás: MTI/EPA/EFE/Quique Garcia

Az október 1-jei népszavazáson a szavazók 90 százaléka a függetlenségre voksolt. Az elszakadást ellenzők nagy része bojkottálta a referendumot, amelyet az alkotmánybíróság felfüggesztett, így a törvények értelmében a népszavazás illegális volt.