A világon minden 10. percben meghal egy kislány erőszak miatt

2017.10.11. 17:35

A világon minden tízedik percben meghal egy kislány az erőszak miatt - jelentette szerdán az ENSZ Nemzetközi Gyermek Gyorssegélyalapja (UNICEF) a lánygyermekek jogainak világnapja alkalmából.

Az UNICEF 2016-os adatai szerint a világ gyermekeinek mintegy negyede, megközelítőleg 535 millió gyerek él a fegyveres konfliktusok, illetve a természeti katasztrófák sújtotta országok valamelyikében. Ezeknek a kiskorúaknak a háromnegyede valamelyik fekete-afrikai országban él.

Forrás: AFP/Eric Feferberg

Az olyan fekete-afrikai országokban, mint Dél-Szudánban,  Közép-afrikai Köztársaságban, vagy Szomáliában kislányok milliói élnek, akiktől jelenleg is megtagadják alapvető jogaikat - mondta Leila Pakkala, az UNICEF kelet- és dél-afrikai regionális irodájának igazgatója.

Pakkala elmondta, hogy a konfliktushelyzetekben a lányoknál két és félszer nagyobb a valószínűsége annak, hogy kikerülnek az iskolából, mint a fiúknál, és még több lánynál valószínű, hogy gyermekházasság áldozatává válik.

A dél-szudáni nőket és kislányokat ért szexuális és fizikai erőszak ellen az UNICEF 16 "biztonságos teret" (safe space) hozott eddig létre. 

A vész- és válsághelyzetekben aránytalanul súlyosan érintik a kislányokat, akik a szexuális bántalmazás, a kizsákmányolás és a gyerekkereskedelem nagyfokú kockázatával kénytelenek szembesülni - közölte Leila Pakkala.