Ha valaki bételt rág, az ijesztően tud kinézni, mert a felszabaduló festékanyag vörösre festi a nyálát. Olyan, mintha vérezne a szája. Vagy éppen vámpír lenne közvetlenül vérszívás után. A bétellel élő embernek idővel megfeketednek a fogai, ettől aztán még ijesztőbb a külseje, de a legnagyobb probléma kívülről nem látható: a bételrágás szájrákot okoz. A világon Pápua Új-Guineában a leggyakoribb a szájüregben kialakuló daganatos betegség, és ez szorosan összefügg azzal, hogy a lakosság fele bételfüggő.

A világ különböző tájain nagyjából hasonló társadalmi státuszban vannak különböző tradicionális drogok, mint Európában a kávé vagy a dohány. Jemenben és Etiópiában a katlevél, Dél-Amerikában a kokalevél, Délkelet-Ázsiában a bétel rágása része a hétköznapoknak. Mindhárom növény enyhíti a fáradtság- és az éhségérzetet, olcsón hozzájuk lehet jutni és magas az egészségügyi kockázata a fogyasztásuknak. Egy-egy ország kormánya időnként nekirugaszkodik, hogy népét leszoktassa a káros szenvedélyéről, mostanában Pápua Új-Guineában igyekeznek szigorú keretek közé szorítani a bétel élvezetét.

Sokan már gyerekkorban rászoknak a bételre, ami vörös festékanyagával megfesti a nyálatForrás: AFP/Aurimages/Philippe Roy

A három legális drognak sok közös tulajdonsága van. Friss levélre vagy az arékapálma frissen szedett, tojás alakú termésének a tápszövetére van szükség, mert hamar elillan a hatóanyag, ami csekély mennyiségben van jelen, ezért folyamatosan rágni kell. A pszichoaktív hatás kiváltásához lúgos közegre van szükség. Ezért az Andok indiánjai a quinoa nevű gabonaféle magvainak hamuját rágják együtt a kokalevéllel. Pápua Új-Guineában pedig mészporba mártják a mustár hüvelyes termését. Az apró mustármagok olyan hüvelyben ülnek, ami a zöldbabra hasonlít. A vele együtt rágott mészporos mustárhüvely mérsékli a bétel keserű ízét is.

Van olyan módszer is, hogy a bételbors levelébe csomagolják a bételdiótForrás: AFP/Sam Yeh

Ahol nem biztos a mindennapi elegendő élelem, ott az olcsón hozzáférhető, éhségérzetet elvevő drognak nemcsak rekreációs szerepe van, hanem egyáltalán életben maradni segít. A bétel azonban többet árt, mint használ. Az agynak ugyanazokra a receptoraira hat, mint a nikotin, és ugyanolyan súlyos függőséget okoz.Aki egyszer rákapott a bételre, az egész nap rágja. Így aztán Pápua Új-Guinea utcái tele vannak bizarr köpetekkel: mintha véres szövetcsomók lennének mindenfelé.

Az arékapálma növényi részeit ismertető ábraForrás: AFP

Pápua Új-Guineában a leggyakoribb fajtája a daganatos megbetegedéseknek a szájrák. A világon minden 500. szájrákos Pápua Új-Guineában él, miközben az ország egészségügyi ellátása nagyon kezdetleges szinten van. Nincsen elég onkológus, nem állnak rendelkezésre gyógyszerek a kemoterápiához. Ráadásul az egyetlen olyan egészségügyi központot is bezárták, ahol sugárkezelést tudtak végezni. Egy 7,4 millió lakosú országban egyszerűen nem alkalmaznak sugárkezelést a rákos megbetegedések gyógyítására.

Arékapálma ültetvényForrás: AFP/Photononstop/Yvan Travert

A főváros, Port Moresby polgármestere nem sokkal a választások előtt korlátozta a bétel árusítását. Erről mindenki azt mondta, hogy „politikai öngyilkosság", de mégis újra megválasztották Powes Parkopot. A bételrágást szintén ellenző miniszterelnök, Peter O'Neill is nemrég kapott felhatalmazást egy újabb választási ciklusra. A bétel elleni harc nagyon hasonlít az európai dohányzás elleni harcra. Csak kijelölt helyeken szabad árusítani, és igyekeznek megakadályozni, hogy 18 éves kor alatt hozzá lehessen jutni a bételhez. Gyakori, hogy a gyerekek már 8-10 éves korukban rászoknak a bételrágásra, náluk nagy a valószínűsége, hogy már 30 éves koruk körül szájrákot kapnak.

Egész Délkelet-Ázsiában egyre népszerűbb a bételForrás: AFP/Hoang Dinh Nam

Persze nem könnyű a harc, ahol egy ország fele függő és követeli a napi adagját. Egy parlamenti képviselő az alkotmánybírósághoz is fordult, mert szerinte mindenkinek alkotmányos joga tönkretenni a saját egészségét. A teljes betiltással kapcsolatban még az is probléma, hogy az arékapálma termése a legszegényebb rétegnek nyújt megélhetést, nekik valamilyen más alternatívát kell nyújtani, mielőtt betiltják a bételt.