Németország terrorfenyegetettség miatt szigorúan ellenőrzi a határait

2017.10.12. 16:17

Németország mellett Dánia is azt kérte az Európai Uniótól, hogy további hat hónappal meghosszabbíthassa a szigorú, schengeni övezeten belüli határellenőrzést.

Natasha Bertaud bizottsági szóvivő megerősítette, hogy Dánia és Németország írásbeli értesítést küldött, amelyeket az Európai Bizottság átvett. Az értesítéseket a bizottság értékeli, csak utána beszélnek a következő lépésekről - közölte.

November 12-én járna le az övezeten belüli határellenőrzés, a migrációs nyomásra és terrorfenyegetettségre hivatkozva ezt akarja meghosszabbítani a két uniós ország.

Thomas de Maiziere német belügyminiszter csütörtökön jelentette be, hogy Németország fenntartja a Dániával és Ausztriával közös határainak ellenőrzését. Indoklásában azt mondta, hogy Németországba továbbra is Ausztrián keresztül vezet a menedékkérők egyik fő európai útvonala.

A schengeni információs rendszerben az uniós polgárok okmányait is ellenőrzikForrás: MTI/Varga György

Azt hangsúlyozta, hogy az Európai Unió külső határainak védelme továbbra is hiányosságokat mutat, vagyis sok migráns tartózkodik a schengeni övezeten belül. A belső határellenőrzés nélküli schengeni övezet teljes visszaállítása csak az után lehetséges, ha az általános helyzet lehetővé teszi azt - tette hozzá a német belügyminiszter.

Dánia migrációs- és integrációs ügyekért felelős minisztériuma szerdán jelentette be, hogy 2018. május 12-ig fenntartja az ideiglenes határellenőrzést. Az intézkedést ők is terrorveszéllyel indokolták.

Dimitrisz Avramopulosz, az Európai Bizottság migrációs politikáért felelős tagja nem tartja szükségesnek az övezeten belüli szigorú határellenőrzést, de hozzátette, akár három alkalommal is meg lehet azt hosszabbítani.

Jelenleg az osztrák-magyar és az osztrák-szlovén határon, a német-osztrák határon, a dán-német határon, a Svédország déli és nyugati körzetében található kikötőkben és az Öresund hídnál, a Dániába, Németországba és Svédországba kompjáratokat üzemeltető norvég kikötőkben ellenőrzik a ki- és belépőket.