A "vámpírprobléma" megoldását sürgette Peter Mutharika, Malawi elnöke pénteken, miután szeptember közepén e hiedelemmel kapcsolatos erőszakcselekmények robbantak ki a világ egyik legszegényebb országában.

Az elnök felszólította a "vámpírizmussal" gyanúsított embereket, hogy hagyjanak fel mások terrorizálásával, egyúttal sürgette a falusi vezetőket a "boszorkányság" elfojtására.

A világ egyik legszegényebb államának számító Malawi vidéki térségeiben széles körben elterjedt a boszorkánysággal kapcsolatos megannyi babona és az ahhoz köthető számos hiedelem. Utoljára 2002-ben törtek ki - szintén vámpírokról szóló pletykák miatt - önkényes erőszakos cselekmények a délkelet-afrikai országban. Korábbi értesülések szerint különösen Phalombe és Mulanje körzetekre vannak súlyos hatással a vérszívásról és vámpírok létezéséről lábra kapott pletykák.

A malawi elnök Mulanje körzetben, közösségi vezetők előtt figyelmeztette az általa is "vámpíroknak" nevezetteket. "Ha az emberek boszorkányság útján mások vérét szívják, el fogok bánni velük, de azt kérem, azonnali hatállyal hagyják abba!" - mondta Mutharika.

Az ENSZ biztonsági ügyekben illetékes hivatalának (UNDSS) információi szerint legalább hat "vámpírizmussal" gyanúsított ember vesztette életét lincselő bandák szeptember közepe óta tartó erőszakcselekményei során.

Az UNDSS korábban azt közölte, hogy a vérszívó élőholtakról szóló pletykák valószínűleg a szomszédos Mozambikból keltek szárnyra, ugyanakkor nem tudni, mi indította útjára őket.

Malawiban számos nem kormányzati és segélyszervezet tevékenykedik. Az UNDSS javasolta, hogy az ENSZ átmenetileg függessze fel munkáját a térségben a helyzet rendeződéséig. Hozzátette: néhány nem kormányzati szervezet már kivonta munkatársai egy részét, és időlegesen szünetelteti tevékenységét.