Legalább 40-en meghaltak két pokolgépes robbantásban Szomáliában

2017.10.14. 17:36

Legalább 40-en meghaltak, és több tucatnyian megsebesültek szombaton Mogadishuban két pokolgépes merényletben - közölte a helyi rendőrség.

Az első merénylet célpontja a Safari nevű szálloda volt a szomáliai főváros Hodan körzetének egyik forgalmas utcáján, ahol egy teherautóba rejtett pokolgép robbant - tájékoztatott Mohamed Hussein rendőrtiszt. Hozzátette: több épület megsemmisült, tucatnyi jármű pedig kigyulladt.

Egy korábbi robbantásos merényletben 65-en vesztették életüket Mogadishuban.Forrás: AFP

Abdullahi Nur rendőrtiszt elmondta: számítani kell arra, hogy a halottak száma növekedni fog, mivel a mentők még az áldozatok elszállításával vannak elfoglalva,és úgy sejtik, a törmelék alatt lehetnek még holttestek. Szemtanúk beszámolói szerint a helyszínről emellett lövések zaját és mentőautók szirénázását lehetett hallani. Helyi lakosok az elmúlt évek legnagyobb robbanásáról beszéltek.
Két órával később másik robbanást lehetett hallani a Madina kerületből - közölték a hatóságok.

Autóba rejtett pokolgép volt. Ott két civil  halt meg. A rendőrség elfogott egy gyanúsítottat, akit azzal vádolnak, hogy ő helyezte el a pokolgépet"- mondta egy tisztségviselő. 

Egyelőre egyetlen terrorszervezet sem jelentkezett a támadás elkövetőjeként, ugyanakkor az iszlamista al-Shabaab fegyveresei gyakran követtek el már hasonló merényleteket Mogadishuban, de a szomáliai kormány ellenőrizte más térségekben is.

A merényletekre mindössze két nappal azután történtek, hogy az Egyesült Államok hadserege afrikai parancsnokságának vezetője Mogadishuban tárgyalt a szomáliai elnökkel, majd a nyugat-afrikai ország védelmi minisztere és vezérkari főnöke ismeretlen okokból lemondott.

Az Egyesült Államok az idén egyebek mellett dróncsapásokkal fokozta terrorellenes erőfeszítéseit az al-Kaida terrorhálózattal szövetséges al-Shabaabbal szemben, amelynek célja a Nyugat támogatását élvező mogadishui kormány hatalmának megdöntése, és Szomália átalakítása a saría (iszlám törvénykezés) radikális értelmezésén alapuló állammá.