A spanyol kormány nem fogad el kitérő vagy kétértelmű választ a katalán vezetéshez intézett, hétfőn lejáró ultimátumára, egy ilyen homályos nyilatkozat esetén Madrid "kénytelen lesz intézkedéseket foganatosítani" - hangsúlyozta Juan Ignacio Zoido spanyol belügyminiszter szombaton a Cadena Cope rádiónak adott interjúban.

Madrid a függetlenségre törekvő régió esetében a spanyol alkotmány 155-ös cikkelyének alkalmazását fontolgatja, amely lehetőséget ad Katalónia autonómiájának ideiglenes felfüggesztésére a spanyol parlament jóváhagyásával.

Várnak néhány hetet

Mariano Rajoy spanyol kormányfő szerdán felszólította Carles Puigdemont katalán elnököt, hogy október 16-án 10 óráig adjon világos választ arra, hogy a katalán törvényhozásban tartott beszédében kikiáltotta-e a tartomány függetlenségét. Puigdemont kedd este a katalán parlamentben arról beszélt, hogy az október 1-jén rendezett népszavazással

Katalónia elnyerte a jogot, hogy független állammá váljon, de a feszültség csökkentése érdekében azt javasolta, várjanak "néhány hetet" a párbeszéd érdekében.

Ezután a katalán parlament függetlenségpárti többségének képviselői aláírták Katalónia függetlenségi nyilatkozatát, amelynek végrehajtását az elnök felfüggesztette.

Igent vagy nemet várnak

A másik határidő jövő hét csütörtökön 10 órakor jár le. Eddig kell ugyanis Barcelonának feladnia függetlenségi törekvését, és visszatérnie a törvényesség keretei közé.

Carles Puigdemont katalán elnök aláírja Katalónia felfüggesztett függetlenségi nyilatkozatátForrás: MTI/EPA/EFE/Quique Garcia

Sajtóértesülések szerint Puigdemont egyebek között azt fontolgatja, hogy kedd esti beszédének nyomtatott változatát küldi meg válaszként Madrid ultimátumára. Zoido ezzel összefüggésben kiemelte: csak egy igent vagy nemet fogadnak el. Hozzátette: igenlő válasz esetén a katalán elnök kívül helyezi magát a törvényen, és ha nem egyértelmű válasz érkezne Barcelonából, úgy Madridban abból fognak kiindulni, hogy a katalánok kikiáltották a függetlenséget.