Az oknyomozó újságírónővel célzott merényletben végeztek a szigetállam északi részén, Bidnija kisváros közelében.

Az 53 éves Daphne Caruana Galiziát az autójába rejtett pokolgéppel gyilkolták meg - közölte a máltai kormányfő, elismerve, hogy az újságírónő - egyben népszerű blogger - több alkalommal bírálta őt.

Ez egy alattomos támadás volt egyik állampolgárunk és a szólásszabadság ellen- írta Twitter-üzenetében a miniszterelnök. Egyben utasította a biztonsági erőket a merénylet elkövetőjének felkutatására és felelősségre vonására.

Mosta, 2017. október 16. Daphne Caruana Galizia máltai oknyomozó újságírónő autójának roncsa egy út menti mezőn.Forrás: MTI/AP/Rene Rossignaud

Sajtójelentések szerint az autó azt követően repült a levegőbe, hogy az újságírónő beindította a járművet.A TVM közszolgálati televíziós csatorna szerint Galizia két hete fordult a hatóságokhoz, mert gyilkossági fenyegetéseket kapott.

Galizia egyik nagy port kavart írásában arról írt, hogy a 2016 áprilisában kirobbant offshore-botrány alapjául szolgáló Panama-iratokban megneveztek egy olyan céget is, amely a miniszterelnök felesége tulajdonában áll, és a gyanú szerint titkos számlákon kenőpénzeket rejtett el.Muscat és felesége is hazugságnak nevezte az állításokat. Mindemellett a máltai kormányt már a cikket megelőzően is elérte a botrány.

Mosta, 2017. október 16. Daphne Caruana Galizia máltai oknyomozó újságírónő autójának roncsa egy út menti mezőn.Forrás: MTI/AP/Rene Rossignaud

A napvilágra került dokumentumok szerint Konrad Mizzi energiaügyi miniszter és Keith Schembri, Muscat kabinetfőnöke is saját titkos cégekkel rendelkezett Panamában.

Az újságírónő cikkei nyomán az offshore-botrányba keveredett kormányfő júniusban előrehozott választásokra kényszerült, a választásokon a történtek ellenére a miniszterelnök pártja, a Máltai Munkáspárt győzött.