A spanyol központi büntetőbíróság (Audiencia Nacional) hétfőn elrendelte két katalán szeparatista vezető vizsgálati őrizetét, akiket zendüléssel gyanúsítanak.

A vádhatóság szerint Jordi Sánchez, a Katalán Nemzetgyűlés (ANC) elnöke, valamint Jordi Cuixart, az Ómnium Cultural nevű civil politikai szervezet vezetője kulcsfontosságú szerepet játszottak az október 1-jén megtartott katalán függetlenségi népszavazás megszervezésében, amelyet Madrid illegálisnak tekint.

Szabadlábon védekezhet a rendőrfőnök

A hétfői tárgyaláson meghallgatták a rendvédelmi szervek két magas rangú tisztségviselőjét is. A törvényszék a nap folyamán úgy döntött, hogy a szintén zendüléssel vádolt Josep Lluís Trapero Álvarez katalán rendőrfőnök szabadlábon védekezhet.

Megelőző intézkedésként útlevelének leadására kötelezték a rendőrfőnököt, aki nem hagyhatja el az ország területét, és 15 naponta jelentkeznie kell a bíróságon. Az eljárásban gyanúsított Teresa Laplana, a katalán rendőrség intendánsa is, akinél a bíróság ugyanolyan megelőző intézkedéseket határozott meg, mint a rendőrfőnök esetében.

A spanyol büntetőtörvény alapján zendülés bűncselekményéért 8 és 15 év közötti börtönbüntetés szabható ki.