276-ra nőtt a mogadishui áldozatok száma

2017.10.16. 09:45

A legfrissebb adatok szerint 276-ra emelkedett a szomáliai fővárosban, Mogadishuban szombaton elkövetett kettős robbantás halálos áldozatainak száma. A legutóbbi 237 halottról szóltak.

A sérültek száma megközelíti a háromszázat. Sokuk állapota válságos, akadnak köztük, akik a felismerhetetlenségig összeégtek. A hatóságok tájékoztatása szerint még folynak a mentési munkálatok, s nincs kizárva, hogy a halálos áldozatok száma tovább nő.

Ilyen súlyos terrortámadás még sohasem történt az ország történetében. Az eddigi legsúlyosabb, 2011 októberében elkövetett robbantásban 82-en haltak meg és 120 megsebesültek. Akkor pokolgéppel megrakott teherautó hajtott neki egy kormányzati épületegyüttesnek.

A szomáliai biztonsági erők tagjai a fővárosban, Mogadishuban elkövetett kettős pokolgépes merénylet egyik helyszínénForrás: MTI/AP/Farah Abdi Varszame

A szombati első merénylet célpontja a Safari nevű szálloda volt a főváros Hodan körzetének egyik forgalmas utcáján, ahol egy teherautóba rejtett robbanószerkezet lépett működésbe. Több épület megsemmisült, tucatnyi jármű pedig kigyulladt.

Két órával később Mogadishu Madina nevű kerületében szintén egy autó rejtett bomba robbant.
Eddig egyetlen szervezet sem jelentkezett a támadás elkövetőjeként, de a szomáliai hatóságok szerint az al-Shabaab iszlamista milícia áll a merénylet mögött. Az al-Kaidával szövetséges al-Shabaab visszaszorulóban van, de évek óta küzd azért, hogy iszlamista államot hozzon létre Afrika szarván.

KAPCSOLÓDÓ CIKK