Törökország kész az együttműködésre Irakkal a szakadár kurdok ellen

2017.10.16. 16:18

Törökország mindenfajta együttműködésre kész az iraki központi kormánnyal annak érdekében, hogy felszámolja a kurd függetlenségért harcoló Kurdisztáni Munkáspárt, a PKK terrorszervezet jelenlétét Irak területén - közölte a török külügyminisztérium hétfőn.

A PKK 1984 óta folytat fegyveres felkelést Délkelet-Törökországban, de a milicisták főhadiszállása az észak-iraki kurd autonóm régió területén, a Kandil-hegységben található, ahol a török haderő időről időre légicsapásokat hajt végre.

Irak szerint a PKK egyúttal az ország más részeiben is tevékenykedik, például az olajban gazdag, valamint többnemzetiségű, kurdok, arabok és türkmének lakta Kirkukban.

Az észak-iraki kurdok Kirkukot korábban az Iszlám Állam terrorszervezettől foglalták el, és bár az nem része a kurd autonóm területnek, ott is megtartották a szeptember 25-i kurd függetlenségi népszavazást. A referendumot az iraki vezetés mellett a környező, és ugyancsak jelentős kurd kisebbséggel rendelkező országok is alkotmányellenesnek tekintik. Mivel az észak-iraki kurdok Irak gazdasági és jogi intézkedései ellenére sem voltak hajlandók megválni Kirkuktól, az iraki erők hétfőn hadműveletet indítottak annak visszafoglalásáért.A török külügyminisztérium hétfőn üdvözölte, hogy Irak nem tűri meg Kirkukban a PKK szeparatistáit.

Szeptember végén Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter már felvetette annak lehetőségét, hogy Törökország katonailag beavatkozhat Irakban, ha azt kifejezetten kérné Irak vagy amennyiben bántódás érné a kurd területen élő türkmén kisebbség tagjait.Az észak-iraki kurdok önállósodásának ügye arra késztette Ankarát és Bagdadot, hogy tegye félre a Moszul közelében állomásozó török katonák jelenlétéből fakadó nézeteltéréseit.