Kilenc halottja van eddig a portugál és spanyol erdőtüzeknek

2017.10.16. 09:38

Legalább kilenc ember életét vesztette a Portugáliában és Északnyugat-Spanyolországban vasárnap óta tomboló erdőtüzekben.

A tüzeket az okozta, hogy a térségben hónapok óta súlyos szárazság van, és az évszakhoz képest magas hőmérsékleteket mérnek. A lángokat felerősítették és szétterjesztették a Brit-szigetek irányába tartó Ophelia hurrikán széllökései.

Portugáliában hatan, Spanyolországban pedig hárman haltak meg. Mindkét országban több ezer tűzoltó küzd a lángok ellen. Spanyolországban hétfőre virradóra 150, Portugáliában valamivel több, mint 100 tűzfészek volt. Az előrejelzések szerint hétfőtől csapadék és alacsonyabb hőmérséklet várható a térségben, és ez segítheti majd a tűzoltók munkáját.

A Portugália középső térségében pusztító erdőtűzben kigyulladt üdülők egyikét locsolja egy tűzoltó Praia da VieiránálForrás: MTI/EPA/LUSA/Ricardo Graça

Az északnyugat-spanyolországi Galicia autonóm közösség kormányfője szerint számos tűzesetet szándékosan idéztek elő. A régió központjában, Vigo városában ki kellett üríteni egy bevásárlóközpontot és egy autógyárat, illetve többen arra kényszerültek, hogy átmenetileg elhagyják otthonaikat.

Portugáliában becslések szerint az év eleje óta már összesen 216 ezer hektár növényzet vált a lángok martalékává. 2005 óta nem voltak ilyen pusztító erdőtüzek az országban, akkor 321 ezer hektár égett le.