Kiűzték a terroristákat Rakkából

2017.10.17. 14:18

Az Egyesült Államok által támogatott szíriai milíciák teljesen visszafoglalták Rakkát az Iszlám Államtól.

A kurd és arab milíciák alkotta Szíriai Demokratikus Erők - amelyet az amerikai vezetésű nemzetközi koalíció támogat - június óta támadják a dzsihadistákat Rakkában. A milicisták egyik szóvivője közölte, hogy kedden sikerült visszafoglalni a várost a terroristáktól.

A kurd Népvédelmi Egységek kitűzte zászlaját a rakkai stadion felett. A kórház mellett ez volt a terroristák utolsó épülete. A stadion talaját egyelőre nem tudták megtisztítani az aknáktól.

Már csak néhány lövést lehet hallani Rakka felőlForrás: Origo

Szemtanúk szerint már csak szórványosan hallhatók lövések Rakkában, közben pedig az SZDE harcosai ünnepelnek az utcákon.

As-Sark Al-Auszat című pánarab napilap azt írta, a Rakkában harcoló külföldi zsoldosok megadták magukat. A terrorszervezettel kötött megállapodással összhangban 275 szíriai dzsihadista távozott a városból, és az több mint háromszáz, javarészt külföldi fegyveres maradt csak Rakkában. Később azonban kiderült, hogy a várost elhagyó szíriai dszihadisták közé külföldi zsoldosok is keveredtek.

A dzsihadisták által 2014-ben elfoglalt Rakka visszafoglalása mérföldkő lesz a dzsihadista szervezet által kikiáltott kalifátus felszámolásának folyamatában. Az Iszlám Állam iraki fellegvárából, Moszulból már kisöpörték a szervezetet.