ENSZ: A nők helyzetén kell segíteni, hogy eltűnjön a szegénység

2017.10.17. 10:43

Ha a világ legszegényebb országaiban élő nőknek nem teszik lehetővé, hogy szabadon rendelkezhessenek saját testük felett, az erősítheti a társadalmi egyenlőtlenségeket és nehezítheti annak a globálisan kitűzött célnak a megvalósítását, hogy 2030-ra felszámolják a szegénységet – közölte kedden az ENSZ Népesedési Alapja (UNFPA).

A világ népességének aktuális helyzetéről szóló jelentésében a szervezet rámutat: világszerte rengeteg fiatal lány és nő nem dönthet a szexualitással és a gyermekvállalással kapcsolatos ügyekben, nehezen jutnak hozzá a családtervezéshez kapcsolódó egészségügyi szolgáltatásokhoz, és emiatt nagy a kockázata annak, hogy nem kívánt terhességet kell vállalniuk, vagy ellenkezőleg, abortuszra kényszerülnek.

Általános tapasztalat, hogy a fogamzásgátlásnak, a gyermekvállalások ütemének szabályozásának köszönhetően egyfelől alacsonyabbá válik a szülő nők és a csecsemők halálozási aránya, másfelől pedig gazdaságerősítő hatása is van, mert a nők többet tudnak dolgozni. Ráadásul a kisebb családokban a szülők többet tudnak fordítani gyermekeik egészségére és oktatására. Kutatások szerint a családtervezési szolgáltatásokba fektetett minden egyes dollárnak köszönhetően 6 dollárt lehet megspórolni egyéb közszolgáltatások költségein az egészségügytől a lakhatásig.

A megfelelő fogamzásgátlás a legszegényebb nőknek nem elérhetőForrás: Thinkstock

Az UNFPA szakértői szerint azonban a legszegényebb körülmények között élő nők számára a fogamzásgátlás nagyon nehezen elérhető, túlságosan költséges, és sokszor a család és a közösség sem nézi jó szemmel alkalmazását.

Az egyenlőtlenség manapság már nem arról szól, hogy mi az, amink van, és mi az, amink nincs, hanem arról, hogy mi az, amit megtehetünk, és mi az, amit nem - emelte ki Natalia Kanem, az UNFPA igazgatója közleményében.

Többségében a szegénysorban élő nők tartoznak azoknak a kategóriájába, akiknek sok mindent nincs lehetőségük megtenni.

Jelenleg mintegy 214 millió nő nem jut hozzá fogamzásgátlóhoz a fejlődő országokban, aminek következtében évente 89 millió nő esik szándéka ellenére teherbe, és 48 millió abortuszt hajtanak végre.