Azonnal kiutasították a belga rendőrök a tábort verő migránsokat

2017.10.17. 12:11

Legalább tíz migránst állított elő a belga rendőrség a brüsszeli Gare du Nord pályaudvar közelében található Maximilien parkból, ahol hónapok óta több száz illegális bevándorló táborozik. Közülük hatot azonnali hatállyal kiutasítottak az országból - jelentette a La Libre Belgique belga napilap kedden.

A beszámoló szerint a rendőrségi akcióra akkor került sor, amikor civil szervezetek szervezésében civilek mentek a parkba, hogy befogadjanak egy-egy embert vagy családot éjszakára.

A parkban és a pályaudvar környékén mintegy 500-an vertek tábort. Jellemzően nem kérnek menedéket Belgiumban, mert többnyire Nagy-Britanniába szeretnének továbbmenni.

A civil szervezetek munkatársai arról számoltak be, hogy a rendőrség kötelezte őket, hogy az akcióról készült felvételeket töröljék a telefonjaikból, máskülönben elkobozzák a készülékeket. A civil szervezetek migránsellenes rajtaütésekről beszélnek, és az akciók beszüntetésére szólították fel a hatóságokat.

IllusztrációForrás: BELGA/AFP/Dirk Waem

A rendőrség szerint viszont az összehangolt akcióra azért volt szükség, mert információk szerint embercsempészek is keveredtek a civilek és a migránsokat éjszakára befogadni kívánók közé.

Jan Jambon belga belügyminiszter szeptember elején jelentette ki, hogy meg kell akadályozni a migránsok számának folyamatos és vég nélküli növekedését. Ennek megelőzése érdekében a rendőrség rendszeresen, naponta többször végez ellenőrzéseket a főváros különböző pontjain.
Theo Francken menekültügyi és migrációs államtitkár korábban kijelentette, a szövetségi kormány nem biztosít elhelyezést azoknak, akik nem nyújtanak be menedékkérelmet Belgiumban.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK