Újra megsértették a tűzszünetet a Donyec-medencében

Vágólapra másolva!
Ismét kiéleződött a fegyveres konfliktus a Donyec-medencében, az elmúlt napban két ukrán katona vesztette életét, és kettő sebesült meg a harcok sújtotta térségben – jelentette kedden a kijevi hadműveleti parancsnokság.
Vágólapra másolva!

A Faceboookon közzétett szokásos reggeli jelentés szerint egy katonával ismeretlen robbanószerkezet végzett, egy másik pedig a Moszkva által támogatott szakadárok tüzérségi csapásainak következtében esett el.

Az elmúlt napban az "orosz megszálló és szakadár" erők összesen 36-szor sértették meg a tűzszünetet. A kijevi parancsnokság szerint a harcok kiterjedtek a frontvonal teljes hosszára. A Donyeck környékén lévő ukrán katonai állásokra gránátvetőkkel és golyószórókkal nyitottak tüzet a szakadárok, az ukrán fegyveres erők viszonozták a tüzet. Luhanszk térségében szintén gránátvetőkel és golyószórókkal lőtték az ukrán katonai állásokat. A frontvonal déli szakaszán, Mariupol térségében a minszki egyezményekben tiltott, 120 milliméter kaliberű aknavetőket is bevetettek a támadók.

Az önkényesen kikiáltott Donyecki Népköztársaság hírügynöksége, a DAN jelentése szerint Eduard Baszurin szakadár vezető kedd délelőtt közölte, hogy az elmúlt 24 órában az ukrán fegyveres erők 13 települést lőttek a megyében a frontvonal mentén. Károkról, áldozatokról nem számolt be.

A 2014 tavasza óta tartó fegyveres konfliktus alatt immár sokadjára, legutóbb augusztus végén hirdettek újabb tűzszünetet a szemben álló felek, ezúttal az iskolai tanév kezdetére tekintettel. Többhetes viszonylagos nyugalom után viszont kijevi jelentések szerint az "orosz megszálló és helyi szakadár erők" újult erővel kezdték támadni az ukrán katonák állásait a frontvonal mentén.