Politikusok és mecsetek ellen terveztek merényletet Párizsban

2017.10.17. 19:48

Tíz embert vettek őrizetbe Franciaországban, akiket azzal gyanúsítanak, hogy politikusokra akartak támadni, és muzulmán vallási helyeken akartak merényletet elkövetni.

A 17 és 25 év közötti férfiak egy szélsőjobboldali csoporthoz tartoznak, amelynek központi figuráját, a 21 éves Logan Alexandre Nisint június 28-án vették őrizetbe Taracon településen.

Júliusban terrorcselekménnyel kapcsolatos bűnszövetkezet szervezésének gyanújával vádat emeltek ellene, miután a közösségi oldalakon azzal fenyegetőzött, hogy migránsokat és dzsihadistákat fog megtámadni - erősítették meg rendőrségi források a Le Monde című napilap értesülését.

IllusztrációForrás: AFP/Ludovic Marin

A gyanúsítottaknak a rendőrségi források szerint több célpontja is volt: politikusok, mecsetek, migránsok.

A Le Monde szerint a nyomozók elsősorban azt akarják megállapítani, hogy a gyanúsítottak milyen kapcsolatban álltak Logan Alexandre Nisinnal és az tisztában volt-e a merénylettervekkel, amelyek célpontjai között szerepelt Christophe Castaner kormányszóvivő és Jean-Luc Mélenchon, a radikális baloldali Lázadó Franciaország vezetője, volt elnökjelölt.

A Logan Alexandre Nisin elleni eljárást az a Aix-en-Provence-i ügyészség és a helyi csendőrség indította meg nyáron a férfi internetes tevékenysége alapján, az ügyet azonban a nyomozás előrehaladtával átvette a párizsi ügyészség terrorelhárítási részlege.

Az ideológiailag a szélsőjobboldali nézeteket valló Anders Behring Breivik norvég terroristához és tömeggyilkoshoz közelálló Logan Alexandre Nisinnál több fegyvert is találtak, és az is kiderült, rendszeresen járt lőgyakorlatokra. A nyomozás megállapította, hogy "céljai elérése érdekében bűnszövetkezetet kívánt szervezni".

A keddi őrizetbe vételeket a bűnügyi rendőrség terrorelhárítási igazgatósága és a belső elhárítás hajtotta végre.