Az ukrán vezetés tiszteletben tartja majd a Velencei Bizottság álláspontját

Petro Porosenko
Petro Porosenko, ukrán államfő telefonon ígérte meg román kollégájának, hogy tiszteletben fogják tartani a Velencei Bizottságnak az új ukrán oktatási törvénnyel kapcsolatos álláspontját.
Vágólapra másolva!
Kijev azon lesz, hogy az új ukrán oktatási törvény ne sértse az Ukrajnában élő román közösség jogát az anyanyelvű oktatáshoz, és e tekintetben tiszteletben tartja majd azt az álláspontot, amelyet a Velencei Bizottság fog kialakítani a jogszabályról - biztosította Petro Porosenko ukrán elnök Klaus Iohannis román államfőt.
Vágólapra másolva!

A román elnöki hivatal szerdai közleménye szerint a két államfő telefonon beszélt egymással,

Petro Porosenko kezdeményezésére, aki megígérte, hogy Ukrajna betartja majd a Velencei Bizottság ajánlását az új ukrán oktatási törvénnyel kapcsolatban.

Petro Porosenko, ukrán államfő telefonon ígérte meg román kollégájának, hogy tiszteletben fogják tartani a Velencei Bizottságnak az új ukrán oktatási törvénnyel kapcsolatos álláspontját. Forrás: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko

Klaus Iohannis közölte az eredetileg októberre tervezett ukrajnai látogatását az új ukrán oktatási törvény elfogadása miatt halasztotta el.

Klaus Iohannis román államfő a múlt hónapban New-Yorkban, az ENSZ-közgyűlésén közölte Petro Porosenkoval, hogy addig nem hajlandó hivatalos látogatásra Kijevbe menni, amíg nem vonják vissza az Ukrajnában élő román kisebbségeket is hátrányosan érintő új ukrán oktatási törvényt. Forrás: AFP/Robert Ghement

A román államfő az ukrán kollégájával folytatott telefonbeszélgetése után kijelentette, hogy

továbbra sem hajlandó Kijevbe látogatni mindaddig, amíg az ukrajnai vezetés nem talál megfelelő megoldást a jogszabály által előidézett problémákra.