Lemondott a portugál belügyminiszter

A Portugália középső térségében pusztító erdőtűzben kigyulladt üdülők egyikét locsolja egy tűzoltó Praia da Vieiránál
Vágólapra másolva!
Constanca Urbano de Sousa szerdán mondott le, miután több tucat halálos áldozattal járó erdőtüzek pusztítottak Portugáliában.
Vágólapra másolva!

A kormányfőnek írt levelében a belügyminiszter úgy fogalmazott: úgy érzi, nincsenek meg a kellő politikai és személyes feltételei annak, hogy továbbra is a tárca vezetője maradjon. António Luís Santos da Costa

kormányfő elfogadta a lemondást.

Keddre sikerült eloltani Portugáliában a vasárnap óta tomboló erdőtüzek nagy részét az ország északi és középső részén. A lángokban a legfrissebb jelentések szerint 41 ember halt meg, és hetvenen megsérültek.

Kevesebb mint négy hónap alatt

több mint száz ember halt meg erdőtüzek miatt

Portugáliában. Júniusban 63 ember.

A Portugália középső térségében kigyulladt üdülőket oltottak Forrás: MTI/EPA/LUSA/Ricardo Graça

Portugáliában 90 éve nem volt ilyen száraz a nyár. Az év eleje óta már 350 ezer hektár növényzet vált a lángok martalékává. 2003 óta nem voltak ilyen pusztító erdőtüzek az országban, akkor 321 ezer hektár égett le.

A portugál kormányt

számos bírálat érte amiatt,

hogy képtelen felkészülni az újabb katasztrófákra. Egy ellenzéki politikus bizalmatlansági indítványt is benyújtott a szocialista kormánnyal szemben. Az ellenzéki Demokratikus és Szociális Központ párt kereszténydemokratái kedden jelezték, hogy

bizalmatlansági indítványt nyújtanak be a kormány ellen

a következő kedden a tűzesetek kezelése miatt. Pedro Passos Coelho egykori portugál miniszterelnök a parlamentben újságíróknak elmondta: pártja, a legnagyobb ellenzéki erőnek számító jobbközép Szociáldemokrata Párt támogatja a bizalmatlansági indítványt.

Az újságíróknak tett nyilatkozatában úgy fogalmazott: "szégyent" érez, és a kormány "nem érdemel meg egy második lehetőséget".

A közösségi médiában kedden több olyan kezdeményezés is felbukkant, amely tüntetésre hívják az embereket a "főterekre" és az önkormányzatok elé Portugália-szerte szombatra és vasárnapra. A szervezők szerint a megmozdulások célja, hogy kifejezzék szolidaritásukat az áldozatokkal és követeljék a portugál erdők fokozottabb védelmét.

A miniszterelnök bejelentette, hogy átfogó reformokra készül az erdőtervezés és az erdőtüzek elleni küzdelem terén.