Lemondott a portugál belügyminiszter

2017.10.18. 11:45

Constanca Urbano de Sousa szerdán mondott le, miután több tucat halálos áldozattal járó erdőtüzek pusztítottak Portugáliában.

A kormányfőnek írt levelében a belügyminiszter úgy fogalmazott: úgy érzi, nincsenek meg a kellő politikai és személyes feltételei annak, hogy továbbra is a tárca vezetője maradjon. António Luís Santos da Costa kormányfő elfogadta a lemondást.

Keddre sikerült eloltani Portugáliában a vasárnap óta tomboló erdőtüzek nagy részét az ország északi és középső részén. A lángokban a legfrissebb jelentések szerint 41 ember halt meg, és hetvenen megsérültek.

Kevesebb mint négy hónap alatt több mint száz ember halt meg erdőtüzek miatt Portugáliában. Júniusban 63 ember.

A Portugália középső térségében kigyulladt üdülőket oltottakForrás: MTI/EPA/LUSA/Ricardo Graça

Portugáliában 90 éve nem volt ilyen száraz a nyár. Az év eleje óta már 350 ezer hektár növényzet vált a lángok martalékává. 2003 óta nem voltak ilyen pusztító erdőtüzek az országban, akkor 321 ezer hektár égett le.

A portugál kormányt számos bírálat érte amiatt, hogy képtelen felkészülni az újabb katasztrófákra. Egy ellenzéki politikus bizalmatlansági indítványt is benyújtott a szocialista kormánnyal szemben. Az ellenzéki Demokratikus és Szociális Központ párt kereszténydemokratái kedden jelezték, hogy bizalmatlansági indítványt nyújtanak be a kormány ellen a következő kedden a tűzesetek kezelése miatt. Pedro Passos Coelho egykori portugál miniszterelnök a parlamentben újságíróknak elmondta: pártja, a legnagyobb ellenzéki erőnek számító jobbközép Szociáldemokrata Párt támogatja a bizalmatlansági indítványt.

Az újságíróknak tett nyilatkozatában úgy fogalmazott: "szégyent" érez, és a kormány "nem érdemel meg egy második lehetőséget".

A közösségi médiában kedden több olyan kezdeményezés is felbukkant, amely tüntetésre hívják az embereket a "főterekre" és az önkormányzatok elé Portugália-szerte szombatra és vasárnapra. A szervezők szerint a megmozdulások célja, hogy kifejezzék szolidaritásukat az áldozatokkal és követeljék a portugál erdők fokozottabb védelmét.

A miniszterelnök bejelentette, hogy átfogó reformokra készül az erdőtervezés és az erdőtüzek elleni küzdelem terén.