Az uniós igazságügyi biztost is szexuálisan zaklatták

2017.10.18. 15:38

A netes #MeToo kampányhoz való csatlakozásra szólította fel a szexuális zaklatás áldozatait Vera Jourová uniós igazságügyi biztos, aki elmondta, korábban őt is zaklatták.

A nemek közötti esélyegyenlőségért is felelős cseh biztos egy szerdai brüsszeli rendezvényen a szexuális zaklatással és erőszakkal kapcsolatos esetek azonnali bejelentését sürgette.

Hozzátette, Harvey Weinstein amerikai filmproducer botránya is csak a „jéghegy csúcsa”, az áldozatok többsége ugyanis nem beszél a zaklatásról, mert tévesen ők is bűnösnek érzik magukat.

„Ne tartsák magukban, keressenek segítséget, és ne szégyelljék elmondani, hogy mi történt!” - szólított fel.

Az uniós biztos úgy vélekedett, hogy bár a szexuális bűncselekményekre vonatkozó szabályokat hatékonyabban kellene végrehajtani, a „zaklatási kultúrának” csak a széleskörű párbeszéd és egy új gondolkodásmód vethet véget.

Vera JourováForrás: AFP/John Thys

„Az európai nők fele tapasztal verbális, fizikai vagy online szexuális zaklatást. Meg kell változtatniuk azt a közfelfogást, miszerint ez normális” - közölte.

Jourová emellett üdvözölte, hogy az Európai Unió és a tagországok fele már aláírta a nők elleni erőszak felszámolását célzó isztambuli egyezményt, a kimaradókat pedig mielőbbi ratifikációra szólította fel.

Az elmúlt napokban a MeToo hashtaggel ellátott bejegyzések árasztották el világszerte az internetes közösségi oldalakat, amelyekben nők százezrei számoltak be az általuk megélt molesztálásokról, miután számos nő szexuális zaklatással és erőszakkal vádolta meg Harvey Weinstein amerikai filmproducert.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK